header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Иљбер Хиса на црквеној слави у Вучитрну Штампај Е-пошта
четвртак, 05 август 2010

СНВ северног КиМ критиковало митрополита Амфилохија

Спорни сусрет у Вучитрну са косовским функционером

Аутор: Ј. Т.

 Косовска Митровица, Тутин, Београд - Српско национално веће северног Косова и Метохије критиковало је јуче привременог администратора Епархије рашко-призренске и члана Светог архијерејског синода СПЦ митрополита црногорско-приморског Амфилохија зато што се недавно срео са Иљбер Хисом, координатором у Влади Косова за спровођење плана за север КиМ.

У саопштењу се наводи да су се митрополит Амфилохије и Хиса срели 2. августа на светог Илију у Вучитрну, као да је сусрету присуствовао и државни секретар за КиМ Оливер Ивановић, што су, како се тврди, за разлику од албанске штампе, српски медији и црквена гласила прећутали. У СНВ северног КиМ тврде да то „буди многе сумње зато што је Хисин мандат да српске институције утапа у албанске, што важи и за српске цркве и манастире на Косову, којима су албанске власти ампутирале префикс „српски“ и именују их као „косовско културно благо“.

Такође се истиче да је Хиса „тај задатак почео да спроводи недавним отварањем албанског Цивилног регистрационог центра у Бошњачкој махали, када је на Србе учеснике протеста бачена бомба, која је усмртила доктора Месуда Џековића и ранила више од десет српских цивила“.

Митрополит Амфилохије изјавио је јуче за наш лист да је у Вучитрну случајно срео са Иљбером Хисом, који је био међу гостима на слави и да нема говора ни о каквој сарадњи СПЦ и косовских институција. Он подсећа да је српско гостопримство чувено и да се гости са славе не терају. Оливер Ивановић каже за Данас да није никог примао у Вучитрну, где је био гост на освећењу цркве светог пророка Илије и славском ручку, али да не жели да „коментарише саопштења непостојећих организација“.

http://www.danas.rs/danasrs/politika/sporni_susret_u_vucitrnu_sa_kosovskim_funkcionerom.56.html?news_id=196536

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.