header image
НАСЛОВНА СТРАНА
СПЦ: Одлука Кфора угрозиће безбедност манастира на Косову Штампај Е-пошта
четвртак, 05 август 2010

Препуштање заштите манастира КП не води миру

          БЕОГРАД - Миниситар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је данас да одлука Кфора да обзбеђење манастира Грачаница препусти Косовској полицији представља провокацију и потез који не води миру, стабилности и изградњи поверења.

„Одлука Кфора да препусти обезбеђење манастира Грачаница Косовској полицији никако не доприноси безбедности, већ напротив, улива додатну несигурност и повећава неповерење код српског народа у Покрајини”, оценио је министар у саопштењу достављеном медијима.

Према његовим речима, такав потез Кфора, без сагласности Београда и Српске православне цркве, охрабрује Приштину да и даље вуче једностране потезе, али уједно представља и покушај да се лоша безбедносна ситуација у јужној српској покрајини прикаже свету далеко бољом.

 

Чување српских светиња и културно-историјских споменика не може се препустити онима који су их уништавали или немо посматрали њихово скрнављење и рушење, казао је Богдановић. „Сви знамо како се КП понашала током мартовског насиља 2004. године, зато она не може и не сме никако да буде део решења за чување и обезбеђивање манастира и цркава Српске православне цркве”, навео је министар.

Богдановић је у саопштењу подсетио да је на све то недавно указао одлазећем команданту Кфора Маркусу Бентлеру. „Кфор је по Резолуцији 1244 СБ УН задужен за безбедност на Косову и Метохији, а самим тим и за сигурност и очување српских културно-историјских споменика, манастира и цркава. Зато одлуку да манастир Грачаницу обезбеђује Косовска полиција схватам као провокацију и потез који не води миру, стабилности и изградњи поверења”, казао је министар.

--------------------------------------------------------------------

СПЦ: Одлука Кфора угрозиће безбедност манастира на Косову

Одлука Кфора да заштиту манастира Грачаница преда у надлежност Косовској полицији угрозиће безбедност српских православних светиња на Косову и Метохији, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Према оцени епархије изнетој у саопштењу објављенома на сајту Српске православне цркве (СПЦ), одлука „највиших сктуктура НАТО-а” политички је мотивисана „како би се из Покрајине свету послала порука о наводном побољшању безбедносне ситуације и прикрила горка истина о озбиљним кршењима људских права и верских слобода”.

У саопштењу се истиче да Косовска полиција не ужива поверење СПЦ и српског народа на Косову и Метохији због досадашњег односа према рушењу и уништавању српских светиња, нарочито у мартовском погрому 2004.

Командант Кфора, генерал Маркус Бентлер, саоштио је раније данас у Приштини да ће НАТО обезбеђење православних манастира препустити Косовској полицији упркос неслагању и резервама српске стране, као и да је тако одлучено после процене да је ситуација на терену значајно побољшана.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да такав потез, без сагласности Београда и СПЦ, охрабрује Приштину да вуче једностране потезе, али и представља покушај да се лоша безбедносна ситуација у јужној српској покрајини прикаже свету далеко бољом.

Бета

објављено: 05/08/2010.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Bogdanovic-Prepustanje-zastite-manastira-KP-ne-vodi-miru.sr.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 05 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.