header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Нема повећања свештеничких пензија Штампај Е-пошта
субота, 14 август 2010

Скромне пензије и за мантије

Извор: „Вечерње новости“

          Предлог Владе Србије да се свештеницима убудуће повећа пензија остао на речима. Идеја о другачијем обрачуну доприноса још није ни у почетној фази

ИДЕЈА, потекла из кабинета Јована Кркобабића потпредседника Владе Србије, о другачијем обрачуну свештеничких пензија - остала је у најави. Иако је прошле недеље саопштено да ће се покренути иницијатива да се другачије обрачунавају доприноси 2.000 свештеника и службеника Српске православне цркве, који би им омогућили достојанственије пензије, до сада у Пензијски фонд Србије није стигао никакав допис, обавештење нити је затражено стручно мишљење.

Из Владе Републике Србије је прошлог четвртка послато саопштење да су патријарх српски Иринеј и потпредседник Владе Јован Кркобабић разговарали о новом систему уплата доприноса под образложењем да су "у овом тренутку оне изузетно ниске".

У Фонду ПИО кажу да у Србији укупно има 425 пензионисаних свештеника и верских службеника, и да они у просеку примају око 21.304 динара.

И мада нико међу њима не сумња да би им у будућности требало повећати износе на чековима, поставља се питање на који начин је то оствариво. Из кабинета Кркобабића напомињу да је једна од могућности да део доприноса за пензије буде покривен из буџета Србије и уједно подсећају да ова могућност постоји у важећем закону.

У Фонду ПИО објашњавају садашњу процедуру рачунања пензија.

- Доприносе Фонду ПИО за свештена лица и монахиње уплаћују црквене општине и црквене установе - објашњава Владимир Станковић, директор сектора за остваривање права из ПИО. - У њих спадају архијереји, свештеници, ђакони, монашка лица у служби Цркве и монашка лица којима епархијски архијереј повери вршење парохијске или ђаконске службе, и којима је обављање те службе једино или главно занимање.

У Фонду подсећају да је ранија пракса била да се (од 1. јула 1983.) пријаве и одјаве осигурања подносе тадашњем Републичком СИЗ-у, а потом (од 1. јуна 1992.) Републичком фонду самосталних делатности. Тек од 1. јануара 2008. године радни стаж свештених лица бележи се у евиденцији јединственог Републичког фонда ПИО. У овом тренутку се, појашњава Станковић, свештеничким позивом активно бави 1.659 свештеника и 136 верских службеника.

ПЛАЋАЊЕ ДОПРИНОСА

 Износ основице доприноса за свештенике и верске службенике и монахе и монахиње одређује Црква, полазећи од дужности на коју су распоређени, школске спреме, година радног стажа и других критеријума. Најнижа месечна основица износи 35 одсто просечне зараде у Републици исплаћене у последњем кварталу претходне године, а највиша пет просечних зарада.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:296147-Skromne-penzije-i-za-mantije

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.