header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Вести": Владика Теодосије: Не могу Албанци да чувају Дечане Штампај Е-пошта
уторак, 17 август 2010

Не могу Албанци да чувају Дечане

 Косметска полиција неће бити укључена у процес преузимања чувања манастира Високи Дечани, и колико год Кфор хоће да се на један елегантан начин извуче из целе ове приче и на своје место стави полицију, то се не може десети, каже за "Вести" владика липљански Теодосије.

Он додаје да та светиња, саграђена у 14. веку, као и Пећка патријаршија, манастири Девич, Гориоч, Будисавци и Зочиште нису у истом окружењу као Грачаница где је КПС већ преузео обезбеђење, па се нада да ће војници Кфора имати то у виду приликом одлучивања.

Очекујете ли да ће КПС преузети чување манастира Високи Дечани?

- Косметска полиција није оно што су војници Кфора и ми не можемо дозволити да она чува Виске Дечане. Они то не могу да раде из више разлога. До сада су показали да нису спремни за тако нешто и они имају своју другу улогу и нека раде свој посао. Ми их нећемо на неки начин спречавати, нити негирамо улогу коју има косовска полиција. Али, да они директно чувају манастир, то је заиста незамисливо у овом тренутку.

Какве су ваше могућности и механизми да то урадите?  

- Ова светиња је опстала током векова, и у време Турске и током ратова, и постојали су механизми. Не морамо да кажемо све унапред. Нешто ће се показати у тренутку шта је најбоље и о томе ћемо причати када буде време.

Јесте ли контактирали са Кфором? Шта они кажу?

- Они нису сигурни како ће то изгледати. Имају ту одлуку која је донета на највишем нивоу. Сада је време када не могу да се помере, да не буду стално присутни на стражи. Али, како ће урадити то зависи од других околности.

Јесте ли задовољни како је Кфор досад чувао Високе Дечане?

- Односом италијанског Кфора сам заиста задовољан, јер су урадили велики посао. Били су врло одговорни. Први су после турског периода који чувају манастир. Додуше, и за време Другог светског рата су га чували карабинијери, али после није било никог, а било је зулума од наших комшија Албанаца. Али, ево за последњих 10, 11 година Кфор је то добро радио и као људи и као војници су били заиста професионални. Имам утисак да су служили и нама и овим светињама.

Како гледате на то што је чување Грачанице преузео КПС?

- Грачаница је у мало другачијој ситуацији него остали манастири. Ту се неће много осетити та промена, јер је то српска средина, а Кфор није видно присутан као у Дечанима или Девичу. Мислим да и војници имају то у виду, па ће тако поступати када је реч о Патријаршији, Гориочу, манастиру Будисавци и Зочишту.

 

Агенција

Било је речи о томе да ће манастире чувати посебна Агенција?

- Шта ће бити не знам тачно, али свакако неће косовска полиција. Да ли ће то бити агенција сада конкретно не знам, нити сам о томе размишљао. Зависи од Светог архијерејског синода и митрополита црногорско- приморског Амфилохија, који је и администратор Епархије рашко-призренске. Свакако, одлука се неће донети преко ноћи.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/75187/Ne-mogu-Albanci--da-cuvaju-Decane

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.