header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Администратори Фејсбук групе "Истина је само једна - владика Артемије" митроп. Амфилохију Штампај Е-пошта
петак, 27 август 2010

Администратори Фејсбук странице «Истина је само једна- владика Артемије»

Одговор МИТРОПОЛИТУ Амфилохију Радовићу

Сви који хоће да живе побожно у Христу биће гоњени.

 А зли људи и опсенари напредоваће од зла на горе,

 доводећи и друге и себе у заблуду  (1. Тим. 3, 12-13).

Ваше Високопреосвештенство,

 Уз дужно поштовање, принуђени смо да Вам одговоримо на писмо које је освануло на сајту епархије рашко-призренске, а у коме сте нас, видно злурадо, прозвали, као да је све то на правди Бога. Веома смо збуњени што из Ваших уста чујемо тако непристојне речи и инсинуације на наш рачун. Немојте грешни пред Господа, Ваше Високопреосвештенство, јер наша група нема, нити је имала везе са монасима Рашко-призренске епархије. Немојте наш сајт приписивати њима. Немојте лажно сведочити на ближњег свога, јер Ви боље од нас знате колики је то грех. Нисмо ми кренули као «гуске у магли», како за нас рекосте, јер ова група је настала пре три године као подршка епископу Артемију, који је био мета свакодневних напада протосинђела Саве Јањића из манастира Дечани, као и дечанске јавно препознатљиве подле кампање.

Зашто смо нашу групу у то време назвали баш овако? Из два разлога. Први је тај што је истина, тада очигледно свима нама, била на страни владике Артемија; иначе, ми нисмо основани пре дечанских немира 2007.г., да би нам неко пришивао какву пристрасност према владики Артемију. Ми у њему видимо човека разумна и праведна и то нам право не може нико оспорити пред Богом, а шта Ви у Артемију видите - имате слободу видети. Наравно, такође пред Богом. Али, нападати, клеветати, медијски линчовати, е то је одувек бивао сложен процес са покојим контраефектом, наш Митрополите!

И даље: «Вера у Господа Христа даје човеку силу да у овоме свету греха и смрти светошћу савлађује грех и смрт и испуњује себе бесмртношћу и вечношћу. Јеванђељска вера саоваплоћује човека Христу, чини га заједничарем свега Христовог, и он доживљује као своје све што је Христово: И Његово Рођење, и Његово Преображење, и Његово Страдање, и Његово Васкрсење. И на чему се испуњује чудесна Благовест: ЈА ВИШЕ НЕ ЖИВИМ, НЕГО У МЕНИ ЖИВИ ХРИСТОС (Гал.2,20). У сваком Хришћанину продужује се богочовечански живот Христов. Хришћанин се благодаћу изједначује са Христом: у животу, у мислима, у жељама, у делима; он, по речима светог Златоуста има оно што и Христос.»

Народ је таквог Хришћанина препознао у владики Артемију. Истина је само једна, да је Љубав наша Исус Христос, али имајући у виду горе написане речи Светог Аве Јустина Ћелијског, верни народ је у времену зла и мрака  препознао воштаницу видела у вл. Артемију и то усред тадашњег великог медијског притиска на њега. Имајући, дакле, узрок свог постојања у овој борби, родила се ова група душа назвавши се прикладно том тренутку: «Истина је само једна - владика Артемије». У њему смо препознали пастира који нас води ка Христу и учењу наших Свeтих Отаца, пастира гоњеног коме треба припомоћи, а не глупости да је Владика = Истина, како са шареним наочарама научи Вас гледати бивши администратор Атанасије, који је такође имао погледе и схватања о нама по жељама свога срца, а не по реалности ствари.

Наша група је пре три године имала само 3000 чланова, а данас има скоро 9000. А то захваљујући Вама, Високопреосвећени, и оних сличних Вама који себе спуштају на те гране да заборављају основне Христове речи «љуби ближњег свог као самога себе», те, «не сведочи лажно на ближњега свог». Пошто сте нас Ви већ осудили да смо с правом прозвани “артемити”, подсећамо да смо већ једном отписали владици Атанасију да нас зове како год жели: и “артемити, секташи, расколници“ - нека, све је то нама на спасење. Јер клевете и лажи никоме нису добро донеле, сем оних на које су се обрушавале, а то би Ви, као црквенодостојник, требало боље да знате од нас мирјана и грешника, јер, иако «саблазни морају да дођу, (ипак) тешко ономе преко кога долазе». Господ Исус Христос је својим ученицима и ноге прао, а Ви нас беспризорно клевећете. Ви сте већ одавно одредили себи непријатеља у владици Артемију, а ми тек сада на својој кожи осећамо са колико се страховите силине и једа окомљавате на све, живо или неживо, што само носи име његово.

Дакле, шта мислите: да ли се Живи Господ Христос пројавио у покојем овом Вашем писаном ретку, или можда ово и нису само слова, већ и бодљикава жица која је обујмила мноштво робља које се усудило што слободно мислити и саосећати супротно Вашим светим осећањима и расуђивањима? Зашто нам скривате Господа плаштом свога светога ауторитета? Где је Он у овом случају, Високопреосвећени Митрополите? Вероватно је Вама несхватљиво зашто је народ тако масовно кренуо за владиком Артемијем (овде не рачунамо монаштво, него нас мирске људе), јер сте Ви већ слепо одредили и, види се, зацементирали своје приоритете и очекивања.

         Наше време наликује на последње. Со обљутави. Међу највишим црквеним пастирима сачувало се тако слабо, помрачено, нејасно, неправилно разумевање слова, разумевање које убија духовни живот у хришћанском друштву, које уништава хришћанство. Хришћанство је дело, а не слово. Тешко је и погледати коме су поверене, или коме су допале шака овце Христове, коме је поверено њихово руковођење и спасење! Вукови, одевени у овчију кожу, откривају се и познају по делима и плодовима својим. Но то је - по допуштењу Божијем. Тад који буду у Јудеји нека беже у горе (Мт. 24,16) - овим је речима, пре више од сто година, њему савремени духовни живот описао велики светилник руски, подвижник и писац, учитељ православно-хришћанског благочешћа, Свети Игњатије (Брјанчанинов).

Не изгледа ли и Вама, да се све ово, горе речено, дешава управо данас у нашој Цркви? Ви добро знате да сте сменили Владику без основа, али нисте знали да ће се народ побунити. Ви јесте велики теолози, али ми већ имамо књиге Светих Отаца, тако да нема потребе да разбијамо главу неким новим виђењима пута спасења. Рецимо, ми не можемо да одемо на причешће без предходног поста, пазите – н е  м о ж е м о, док то код Вас у митрополији није пракса. Неки од чланова наше групе боравили су и летовали минулих дана у Црној Гори. Где су год били видели су скраћену Литургију, причешће без поста и низове примера преслободних новотарија «како се ко надахне». Нарочито нам је било изненађујуће да и  у Нишкој епархији вечерњу службу држе мирјани за певницом који после  “Трисветога”  кажу: «нека вам је на здравље и спасење  вечерња служба!?»  Опростите, ми знамо да нас сматрате “гускама, овцама, секташима, глупацима”,  али народ се не да више тако лако преварити као пре. Ми верујемо у Господа, а не у Вас; трудимо се, читајући Свете Оце, у вама препознати пријатеље Божије, да не би залутали на пропаст. Стога, не значи да свако ваше расуђивање ко су пријатељи а ко не, ко је добар а ко не, морамо сажвакати, иако је, нпр., као сада, то насупрот поукама љубави Отаца.

Ви сте, Високопреосвећени, данас ту а сутра Вас нема (као и сви ми). Зар овај живот није као цвет, или прах земни? Али Црква Христова, од које ми никада нећемо одступити, постојала је и пре Вас, а постојаће и после Вас. Да ли мислите да је нама пријатно када са папом мењате «братски целив» у нашој светој светосавској мантији, када примате папске медаљоне од Хочевара, када често другујете са католичким свећеницима? Тамо идила, а овде Вашу браћу монахе прогоните тако што им недате канонске отпусте! Над туђим стадом градите строгоћу разноликим претњама и накањујете се на туђем темељу зидати без благослова претходног домаћина! Ако сте то и од Синода научили, али нисте од Светог апостола Павла! А то је све, ипак, умногоме само Ваша самовоља. Народ никада неће поћи за Вама у то предворје јереси које Ви «час видите - час не видите» и ма колико се Ви и Ваши посленици трудили на најузалуднијој балканској њиви «српског унијаћења» (ма и сличним овима нечасним радњама) - никада у томе нећете успети. Заборавили сте речи Светога Јустина: «У историји рода људског постоје три главна пада: Адамов, Јудин, папин». Онда се питамо колико ли сте Ви научили од Вашег духовног оца када му очигледно нисте остали верно чадо?

Ви сте, Високопреосвећени, сада поборник европејства, нашта нам указује чињеница да сте АЕМ Црне Горе и «Црногoрске» Цркве, а такође и председник којекаквих европских комисија. Некадашњи националиста - данас повећи европејац. Али, ипак је то Ваша лична ствар куда ћете ходити.

Иако то сигурно знате, ипак ћемо Вас подсетити шта о Европи говори Св. Владика Николај:

Шта је Европа? Јерес. Најпре папска архијерес, потом лутеранска јерес, па калвинска, па суботашка и тако скоро без краја. Конац свих тих јереси завршава се атеизмом, тј. безбожницима европским, каквих није било ни по броју нити по јарости никад и нигде у историји човечанства. Дакле: првенац архијеретик, а мезимац архибезбожник. Како може такав град опстати? Коме може служити за углед тај нови Јерихон? Никоме осим глупацима. Али откуд да се међу тим глупацима нађу и Срби? ."

Ми нисмо знали да се Ви као митрополит бавите стварима типа рекла-казала: «Већ се говори: Владика Артемије ствара Шишатовачку Епархију». Опростите, али природно следна овој Вашој реченици је пословица «што је баби мило то јој се и снило»! Па није ово секција факултета безбедности о «навођењу воде на своју воденицу»! Па то се у народу нити говори, нити чује. Ево нама, изгледа, првога гласа о томе! А ко Вам дошапну ово? Зар послушасте наговор древног опадача? Ако наставите даље у оваквој умишљености, далеко ћете догурати. А ако баш не можете без умишљаја, Ви онда замислите, рецимо, да је Артемије Ваш вољени сабрат и да Вам је Бог наменио да вечност проведете заједно. Ако то преживите у себи самом, тада нећете живети у многобрижију виртуелних шишатовачких епархија, раскола у најави, монаха идолопоклоника, духовника гуруа... А ако у себи не савладате ту своју притворну, али свима видну острашћеност, која захтева само беспоговорно поклоњење и обавезан Ваш тријумф, онда се немојте чудити како је то Шишатовац препун народа, а код Вас га, опет, све мање има. Бити православац је велика благодат од самога Господа и призив Његов, само да сви до краја издржимо. Ми се овде радујемо што имамо где да одемо на Литургију и од кога да чујемо душекорисне речи, и шта је Вама толико до тога? Ово што чусмо данас од Вас, само нас, и преко воље, удаљава од Вас и Вама сличних. Јер видимо да не поштујете ни овај пост (као ни Васкршњи што не испоштовасте, већ га оскрнависте), те усред њега безобзирно клевећете невине монахе стављајући им на терет, као у логору, и ову нашу групу која ама баш никакве везе са њима нема.

Надамо се да нисте разочарани овим сазнањем као владика Атанасије, коме треба периодично наново представљати ову му «новост», јер тај човек види свет онаквим какав му се свиђа.

Пошто је пост, а у време поста не сме се говорити неистина (као ни иначе), ми Вам, Високопреосвећени, рекосмо истину, па се надамо тако до краја Богом издржавши и спасити се. Волели бисмо спасити се скупа са Вама, коме нека је од нас проста ова клевета, али, пред Богом Живим, не опраштамо Вам ниједан Ваш саблазни екуменски сценарио који нам душе разједаше минулих година, не праштамо јер и нити желите, нити искате уразумљење; јер Ви сте као неки  «премудри глумац» кога се уопште не тиче шта ће домашње душе у гледалишту да помисле, и то оно мало српских душа што до скора побожно походише богослужења, а које Ви вашим екуменским реформама танано, али истрајно, разјурујете.

Митрополите, с Богом(!)... и,  «нема ћудиш»!

Администратори Фејсбук странице Истина је само једна- владика Артемије

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.