header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Заседање Савета бискупских конференција Европе и КЕК-а у Београду Штампај Е-пошта
четвртак, 17 фебруар 2011

 Заједничко заседање Савета бискупских конференција Европе (ЦЦЕЕ) и Конференције европских цркава (КЕК) почеће данас у Београду и трајаће до 20. фебруара, а на скупу ће бити речи о питањима националног идентитета и европских интеграција, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре у Београдској надбискупији.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је том приликом да је веома важно што ће београдска надбискупија у првој години трогодишњег пасторалног плана у припреми за 2013. годину, која се обележава као година дијалога, бити домаћин таквог скупа.

"Тај скуп важан је за све хришћанске цркве, а желим да заједно размишљамо о свим питањима повезаности, заједништва и јединства и изазовима друштва на путу ка Европи", истакао је Хочевар.

Он је казао да ће главна тема бити национални идентитет и европске интеграције, а да ће бити речи и о екуменизму, економској кризи, миру у Европи и другим питањима.

"Веома је важно да свака црква сачува свој национални и конфесионални идентитет, али и да уједно подржава европске интеграције. Хришћанске цркве сматрају да могу на посебан начин да помажу Европи, континенту који је пред великим изазовима", навео је Хочевар.

Он је рекао да је размена мишљења у том погледу веома важна јер би године које долазе могле да проузрокују социјална, културолошка, па и дубља питања и да је зато важно да цркве дају свој допринос.

На конференцији је речено да ће се на дневном реду наћи и питања о присутности Рома у Источној Европи, екуменизму по истеку 10 година од потписивања документа "Цхарта Оецуменица", односима између хришћана и муслимана у Европи.

Најављено је да ће о верској слободи говорити представник Организације за безбедност и сарадњу у Европи Масимо Интровиње, представник евангелистичке реформиране цркве у Пољској, а о питањима мира, како је речено, говориће потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић.

Учесници заседања биће и кардинал Петер Ердо, кардинал Јосип Бозанић, митрополит Емануел и други.

Хочевар је казао да ће учеснике скупа примити и чланови светог синода Српске православне цркве, а биће организован и пријем у Министарству вера, као и обилазак Београда.

На данашњој конференцији одржана је и промоција другог тома књиге "Београдска римокатоличка (над) бискупија, њени надпастири и цркве кроз епохе" у издању Београдске надбискупије, а говорио је њен аутор Зоран М. Јовановић.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/zasedanje-saveta-biskupskih-konferencija-evrope-i-kek-a_239298.html

 

Коментар Уредништва:

Подсећамо наше цењене посетиоце да је на 13. Генералној Скупштини Конференције Европских Цркава у Лиону, одржаној од 15.-21. јула 2009.године, у Главни одбор ове екуменистичке организације, са шестогодишњим мандатом, изабран епископ захумско-херцеговачки Григорије, који је том приликом био вођа делегације СПЦ.

Поред њега у делегацији су били епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, Јулија Видовић из Париза и Петар Петковић из Београда, дипломирани теолози. На званичном сајту СПЦ, 18. јула 2009.године, објављено саопштење у коме је еуфорично пренето како су „...чланови делегације СПЦ, у току првог дана заседања, постигли... значајан успех тиме што је Његово преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј изабран за ко-модератора скупштине, a Јулија Видовић за члана политичког одбор КЕК-а.“ 

На Скупштини у Лиону било је присутно 140 цркава и верских организација чланица КЕК-а са преко 700 делегата, међу којима су, „у лицу високих гостију“, били присутни васељенски патријарх Вартоломеј, румунски патријарх Даниел и албански Архиепископ Анастасије.

 У наставку доносимо фотографије (по нашем избору) са Генералне Скупштине КЕК-а у Лиону.

 

 

Фотографије преузете са: 

http://assembly.ceceurope.org

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.