header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу Штампај Е-пошта
понедељак, 18 април 2011

   СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА

Број жртава је познат!

На стратишту Јасеновачког система Хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома одржана је комеморација на којој су говорили председник државе Хрватске Иво Јосиповић и председница владе Јадранка Косор. Они су у својим говорима навели низ неистина и лажних тумачења са политичким циљем да умање злочине и да садашњу власт у Хрватској прикажу као добронамерну и спремну да некаквим "признањима" смире јавност и покажу да су спремни да изјаве да је "злочина било". Истовремено траже да се ти злочини забораве и препусте "историји". Противе се свакој "ревизији" историје.

Међутим, историја је неумољива. Чињенице постоје и остају. Међународна комисија за истину о Јасеновцу је 2008. године саопштила да је у Јасеновачком систему Хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома изгубило животе преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома. Јадранка Косур сада тврди да се незна број жртава. Иво Јосиповић говори  да је већина Хрвата била против Павелића и усташке политике. То није тачно. Већина Хрвата је била за Павелићеву геноцидну политику. У убијању и истребљењу Срба, Јевреја и Рома учествовала је већина грађана Хрватске, сељаци, радници, интелектуалци, домобрани, крижари, усташе, часне сестре, католички свештеници и сви други. Предвођени су, нажалост, католичким клером који су предводили сарајевски надбискуп Шарић и загребачки "надбискуп геноцида" злочинац Алојзије Степинац. За те злочине нико никада није одговарао.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу ће 23. маја ове године издати званично саопштење о броју убијене деце у Јасеновачким логорима. Утврђено је да је после страховитог мучења убијено преко 110 000 мале деце. Нека су била жива спаљена, неку су отровале часне сестре, већини су разбијене лобање маљевима, нека деца су нерођена вађена из утроба мајки, продавано је и дечије месо као "српско месо - један динар килограм". У недоглед би се могли набрајати сви злочини које су починили Хрвати.

СЛАЖЕМО СЕ СА ГОСПОДИНОМ ЈОСИПОВИЋЕМ ДА ЗА ЗЛОЧИНЕ У ЈАСЕНОВЦУ НЕМА ОПРАВДАЊА, АЛИ ГРЕХЕ ТРЕБА ИСПОВЕДИТИ, ТРЕБА СЕ ПОКАЈАТИ, ПА ОНДА ТРАЖИТИ ОПРОШТАЈ. ХРВАТСКА НИКАДА НИЈЕ ПРИЗНАЛА СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ И ОБЕШТЕТИЛА ЖРТВЕ И ЊИХОВЕ ПОТОМКЕ.

Хрватска председница владе је мислила да се зло које се догодило у Јасеновцу не може поновити, али је очигледно да су се геноцид и злочини против човечности поновили током  хрватских акција попут "Олује", Бљеска" и низа других. И најновији догађаји и мржња према Србима, Јеврејима, Ромима, Италијанима и другим не Хрватима и даље букти у Хрватској. Католички бискупи и свештеници, политичари, медији, пропагандна машина и опште јавно мнење и даље врше утицај на нове генерације Хрвата да мрзе све оне који нису Хрвати и католици. Недавни попис становништва у Хрватској показао је да се приморавају православни Срби да се одрекну своје вере и попису као "грко-католици" или унијати.

Пета Међународна конференција о Јасеновцу биће одржана 24. и 25. маја ове године. Научници из целог света ће у својим рефератима приказати праву слику геноцида који су извршили Хрвати против Срба, Јевреја и Рома и каква је била улога католичке цркве у тим неделима. Прикупљено је 1171 име католичких свештеника који су у Хрватској, Босни, Херцеговини, Славонији и Срему лично убијали, силовали, пљачкали и насилно покрштавали Србе, Јевреје и Роме, или пак наводили Хрвате и муслимане да врше злочине.

Без обзира на све слаткоречиве изјаве Јосиповића и Косоваре чињеница је да су сада у Јасеновцу избрисани трагови масовних гробница и страдања Рома, Јевреја и Срба, и да се број страдалих и даље умањује. Католичка црква никада није признала злочине својих часних сестара и свештеника, а садашњи папа се спрема да на позив Хрватске владе дође  4. и 5. јyна у Загреб и да се помоли на гробу "надбискупа геноцида" злочинца Алојзија Степинца. Ни један од предходника садашњег папе није се никада помолио за опроштај грехова и покој душа невино страдалих у Јасеновачким логорима. Католичка црква је организовала бекство кољача из Хрватске у земље САД и Јужне Америке после II светског рата.

Проф. Др. Србољуб Живановић, Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу

Лондон, Велика Британија

Напомена: Постављање фотографије у текст наше - прим. "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 април 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 86 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.