header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сусрет у Чешкој 2013? Штампај Е-пошта
уторак, 26 април 2011

 Цариградски патријарх и папа заједно 2013. године

Поглавари цркава хришћанског Истока и Запада, цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј и папа Бенедикт XVI, могли би да се сретну у Чешкој 2013. године поводом обележавања 1150. годишњице доласка Ћирила и Методија у Моравску, преносе београдски медији.

До скупа би, наводно, требало да дође у чешком месту Микулчице - на тромеђи Чешке, Словачке и Аустрије, а позив на скуп прихватили су и патријарх Вартоломеј и папа Бенедикт XVI. Очекује се да дођу и други православни првојерарси, посебно словенских народа, који баштине традицију свете равноапостолне браће старословенски језик.

Термин одржавања свечаности није још потпуно утврђен. Постоје два предлога - 23. мај и 5. јули 2013. Први би више одговарао Цариграду, док је други погодан због тога што је то "Дан Кирила и Методија", који се у Чешкој обележава као државни празник.

Микулчице - почивалиште Светог Методија

У месту Микулчице је пре тридесетак година пронађен гроб Светог Методија (815-885), архиепископа Паноније, области која је обухватала пределе у данашњој Србији, Хрватској, Словенији, Мађарској, Чешкој и Словачкој. Његов 11 година млађи брат Ћирило (Константин Философ) умро је 869. године у Риму.

Микулчице је од 6. до 9. века било једно од средишта словенске државе Велике Моравске, уз оближњи Велехрад. Археолози су пронашли остатке 12 цркава, велможке палате, 2.500 гробова. У музејској збирци се сада налази 250.000 експоната.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/132872/Carigradski-patrijarh-i-papa-zajedno-2013-godine

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 април 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.