header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Геоинжењерингом до поправљања или коначног уништења климе Штампај Е-пошта
уторак, 07 фебруар 2012

 Мала група водећих климатолога коју финансирају светски милијардери, а један од њих је и Бил Гејтс (Bill Gates), лобирају владе и међународна тела да подрже експерименте који би манипулисали глобалном климом са циљем избегавања катастрофалних климатских промена, преноси Гардијан (Guardian).

Ова група научника залаже се за методе геоинжењеринга попут прскања милиона тона рефлектујућих честица сумпор диоксида на 48 километара изнад Земље.

Одлична или катастрофална идеја?

Научници сматрају да је Земљи нужан "план Б" за климатске промене с обзиром на то да се УН и политичари не успевају договорити око нужних резова стакленичких гасова. Уједно сматрају да би због тога САД и остале земље требале да финансирају велике програме међународних истраживања.

Технике соларног геоинжењеринга су контроверзне теме међу научницима. Део њих верује да су брз и релативно јефтин начин успоравања глобалног загревања, док се други боје да би у случају спровођења тих техника у дело у горњој атмосфери Земље, дошло до поремећаја који би заувек променили обрасце кретања киша што би довело до дугорочних промена климе на земљи.

Земље у развоју страхују да би технике геоинжењеринга развијене земље могле употребити против њих попут оружја. Године 2010. УН-ова конвенција о биолошкој разноврсности прогласила је мораторијум на све експерименте у мору и свемиру, осим мањих истраживачких студија.

Етика наспрам зараде

Jane Long, директорка у Америчкој државној лабораторији Lavrence Livermore изјавила је како ће нам бити потребна заштита "од различитих интересних група те осигурати да се избори не доносе на основу интереса страна који у климатским променама виде прилику за зараду, поготово инструментализујући ауторска и патентна права" .

Doug Parr, главни научник у Greenpeaceu казао је за Гардијан како су "улози врло високи, а научници нису најпоузданији људи за доношење одлука о друштвеним, етичким или политичким проблемима везанима за геоинжењеринг".

У геоинжењеринг, осим Била Гејтса, спремни су да уложе Сер Richard Branson, N. Murrai Edvards, као и Niklas Zennstrom један од оснивача Скајпа (Skypе).

Извор: "Индекс.хр"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 07 фебруар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.