header image
НАСЛОВНА СТРАНА
СПЦ пуна масона; Други човек европске масонске организације први пут за српске медије Штампај Е-пошта
недеља, 27 мај 2012

 Драган Мартиновић: У новијој историји није било ниједног премијера, али има државних функционера, бизнисмена, свештеника... Католичка црква је против нас, руска није

Многи свештеници Српске православне цркве су масони, тврди за Пресс бивши велики мајстор Велике националне ложе Србије Драган Мартиновић, уочи великог скупа европских масона који данас почиње у Београду, уз присуство 250 слободних зидара из више од 20 земаља.

Мартиновић открива и да су чланови његове ложе веома утицајни међу европским масонима и наглашава да међу њима има и политичара, али да у новијој историји српске масонерије није било ниједног премијера. Ипак, многобројни су бизнисмени, државни функционери и свештеници СПЦ.

Он чак каже да масони и не могу да уђу у организацију ако не верују у Бога, а није им забрањено да исповедају било коју религију.

ТЕКСТ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ ПРЕССА

Радован Ж. Марковић, Београд

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/222196/SPC+puna+masona.html

 +++

ДРУГИ ЧОВЕК ЕВРОПСКЕ МАСОНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРВИ ПУТ ЗА СРПСКЕ МЕДИЈЕ

Браћа из Србије имају утицаја

Заменик председника Конфедерације удружених великих ложа Европе Жак Гањон за Пресс недеље отворено о утицају, чланству, тајнама...

Масонске организације немају политички утицај, а индивидуалне одлуке неких утицајних масона немају везе са масонским ложама, тврди за Пресс недеље заменик председника Конфедерације удружених великих ложа Европе Жак Гањон

У ексклузивном интервјуу за наш лист он ипак не оспорава да постоје одређене ложе које су формиране због политичких утицаја, а за праве масоне каже да никада неће ући у масонерију да би постали моћни.

Колики је политички утицај масона у свету?

- Масони немају политички утицај. А што се тиче индивидуалног утицаја на политику, то није на нама. Када смо у ложи, не причамо о политици и религији, а када изађемо, то су личне одлуке. Поготово ми у Великој ложи Француске немамо политички утицај. За разлику, рецимо, од Великог оријента. То је више политичка ложа. Прави масон неће бити изабран на политичку функцију због тога што је члан масонерије већ зато што је добар и квалитетан у свом послу.

Да ли то значи да масони нису владари из сенке?

- Нису. У нашу ложу се не улази да би се постао утицајан. Имамо неке француске сенаторе, на пример, у ложи. Али су они ушли када су већ били сенатори. Ко уђе у масонерију због тога да би био утицајан, убрзо и изађе.

Масони су направили разне организације каоштојеУН. Да ли утичете на њихов рад?

- Не. Али, на пример, у Француској смо имали једног масона који се зове Пјер Симон. Он је искључиво лично издејствовао закон који дозвољава абортус.

Да ли сматрате да је абортус добар или лош?

- Свако о томе може да мисли различито. Ипак, раније су жене умирале јер су ишле код разних необучених људи који су им то радили на нехумане начине.

Какав је однос масонерије према црквама?

- Ми не причамо ни о једној религији посебно. Масон може да буде имам, владика или нешто друго. Нас то не интересује.

Да ли масони морају бити угледни људи?

- Имате куваре, цвећаре, али и адвокате. Сви смо исти. Не морају чак бити врхунски људи свог заната.

Како ви видите своју организацију?

- Ми смо као необликован камен разбацан на све стране. Када уђете у масонерију, подижете сами себе. Ако се не занимате за то, нико не може да вас научи. Ми радимо на томе да тај разбацани камен постане обликован да би могао да се уклопи у готову зграду. Ако је цигла добра, то значи да ће се грађевина ширити и бити стабилна. Тако и масони.

Који је мотив некога да уђе у масонерију?

- Људи који улазе у масонерију не могу да уђу пре 21. године. Прави масони улазе тек после 40. године, када им је каријера већ изграђена. У том периоду многи се питају да ли су, поред своје каријере, изградили сами себе. Зато и улазе у масоне.

Да ли ће сваки масон увек помоћи брату у било чему?

- Ако, на пример, један масон конкурише за посао са истом дипломом као неко ко није у братству, ми ћемо изабрати онога ко је бољи од њих двојице. Једино ако су обојица једнаки, онда ћемо изабрати брата.

Колики је утицај Србије у европској масонерији?

- Србија је мала земља и нема неки велики утицај. Али браћа из Србије имају утицаја у вашој земљи, као и у региону.

Не причате о политици, религији... Па о чему причате?

- Ми причамо језиком симбола. Да би се градио храм требају ти шестар, мистрија... Кроз симболе разговарамо о усавршавању самих чланова.

Да ли имате тајни језик знакова?

- Постоји језик симбола којима желимо нешто да пренесемо. Рецимо, рука испод браде не значи да ће вас неко заклати већ да треба да пазите шта ћете рећи. Има пуно симбола, али их не можемо открити. То чланство учи између себе. Постоје и различити симболи на различитим нивоима знања.

Због чега је све у масонерији тако тајно?

- Не кријемо ништа. Идите у било коју езотеричну књижару и видећете радове ученика, мајстора. Преко интернета такође. Не кријемо ништа. Једино што онај који није живео то не разуме све симболе, па се они понекад погрешно тумаче.

Ако неки масон политичар донесе лошу одлуку за државу, да ли можете да га избаците?

- Апсолутно, и то одмах. Имамо масонски суд који о томе одлучује.

Да ли су масони помагали Србији на неки начин?

- На пример, за време бомбардовања неки чланови наше ложе су скупљали лекове и слали Србији, што преко цркве, што лично. Такође, неки чланови су давали добровољне прилоге који су слати. То није била никаква обавеза, једноставно смо знали да је земља у рату и да је помоћ потребна.

Да ли знате колико има масона и ложа у Европи?

- Не знам колико има чланова, али ложа има око 800 широм Европе. Али имамо пуно симпатизера које привлачимо јер имамо исте идеале.

Радован Ж. Марковић

Извор: „Пресс“, недеља 27. мај 2012, стр.11.  

Последњи пут ажурирано ( недеља, 27 мај 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.