header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменска молитва у Ватикану Штампај Е-пошта
уторак, 25 новембар 2008
Ekumenska molitva u Vatikanu

24/11/2008 17.47.25

           Dijalog između raznih kršćanskih konfesija u svijetu te progoni kršćana na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta bili su u središtu razgovora između Benedikta XVI. i katolikosa Arama I., armenskoga patrijarha iz Cilicije, koji se sa svojom pratnjom u prijepodnevnoj audijenciji susreo s Benediktom XVI.

Patrijarh s pratnjom se prije audijencije molio na grobu pape Ivana Pavla II., a nakon audijencije su u kapeli Redemptoris Mater sa Svetim Ocem zajedničkom molitvom zaključili ekumenski susret.

Kršćani ujedinjeni molitvom i nasljeđem zajedničke vjere mogu u nekim dijelovima svijeta svjedočiti vrednote mira, a u nekima se upravo zbog njihovih vrednota i vjere progoni kršćane, istaknuto je tijekom razgovora. Papa je istaknuo doprinos Patrijarhata iz Cilicije „pozitivnim kontaktima“ između Istočnih pravoslavnih Crkvi i Katoličke crkve. Moramo se uzdati da će dijalog ići naprijed, jer obećava osvjetljavanje teoloških pitanja koja su nas dijelila u prošlosti, a koja se, čini se, sada otvaraju većem konsenzusu. Nadam se da će sadašnji rad Međunarodnoga povjerenstva, posvećen temi „Narav, ustanova i poslanje Crkve“ omogućit brojnim posebnim teološkim pitanjima da nađu pravi kontekst i rješenje – istaknuo je Papa i dodao kako će bolje shvaćanje i vrjednovanje zajedničke apostolske tradicije pridonijeti učinkovitijem svjedočenju duhovnih i moralnih vrednota, bez kojih jedan društveni poredak, pravedan i istinski, ne može opstati. Patrijarh je pak uzvratio, citirajući Zajedničku izjavu potpisanu s papom Ivanom Pavlom II. u siječnju 1997. godine, kako osim smjernoga sučeljavanja drugog puta nema. Taj je susret bio povlaštena prigoda za zajedničko promišljanje i za molitvu kako bi se potvrdilo zajedničko zauzimanje i napore za jedinstvo kršćana, obnovljeno i ojačano snagom Duha Svetoga. Nastavljamo ekumenski put svojih prethodnika. Vjerujemo da je to jedini put, poduprt zapovijedima ljubavi i jedinstva našega Gospodina; one bi nas morale dovesti do zajedničkog poslanju svijetu koji treba evanđeosku poruku koja daje život – rekao je patrijarh Aram.

Govoreći pak o teškoj situaciji kršćana u Libanonu i na Bliskome istoku, Papa je rekao kako svakodnevno moli za njih te da je zabrinut jer napetosti i sukobi priječe promicanje pomirbe i mira na svim razinama civilnoga društva i politike u regiji. Nedavno smo ražalošćeni progonima i nasiljem protiv kršćana u nekim dijelovima Bliskoga istoka i drugdje. Samo ako zemlje mognu odlučivati o vlastitoj sudbini, a razni narodi i vjerske zajednice prihvate i potpuno poštuju druge, bit će moguće graditi mir na čvrstim temeljima solidarnosti, pravde i poštivanja legitimnih prava osoba i naroda – istaknuo je Benedikt XVI. potom se osvrnuo na patnje Armenaca tijekom XX. stoljeća. Te su patnje obasjane svjedočanstvom mučenika i svetaca koji i danas – ustvrdio je Papa – oblikuju armensku kulturu. Te se patnje ne mogu prešutjeti – uzvratio je patrijarh. Crkve, religije i države moraju priznati genocid, uključujući genocid Armenaca, i učiniti sve da ne dođe do novih genocida, potvrđujući pravo svih naroda na dostojanstvo, slobodu i samoodređenje – zaključio je patrijarh.

Извор: Радио ватикан

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.