header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Жељко Которанин: Реч о одговору оца Петра Штампај Е-пошта
субота, 29 новембар 2008

Жељко Жугић-Которанин, члан управног одбора УГ Законоправило 

РЕЧ О ОДГОВОРУ ОЦА ПЕТРА

           Повод овоме излагању је одговор оца Петра Удружењу грђана Законоправило  на њихово реаговање на његову беседу коју је одржао у Атеници.

               Желимо  инспирисани, заправо, његовим ставом да приметимо неколико ствари везаних за неспоразум који влада у народу и којим се може врло лако манипулисти, и у тој манипулацији користити етикете као злонамерни, скривени, незнани и слично. Тиме се други, чак понеки бивши и садашњи епископи, врло често користе.

Дакле, прво: нема старог и новог служења свете Литургије! Па макар старо звали и традиционално. Ради се о законитом служењу свете Литургије. Оно је законито, прво, зато што је освештано вековном употребом, а друго, зато што је Свети Сабор већ одредио да се у нашој Цркви има служити у складу са вековним начином служења. Такво служење је у складу са црквеним, значи Божијим Законом.

Друго, ново служење није никакво ново, него је то беззаконо служење. Беззаконо, прво, зато што је супротно одлуци Сабора, а друго, зато што је унело у нашу цркву раздор у богослужбеном јединству, а тиме и оно, што би отац Петар рекао: злу крв, односно свађу, односно поделе. И то је, једном речју, беззакоње.

А залагати се за јединство, мир, љубав међу хришћанима на тај начин што се тражи јединство, дакле црквена саборност, између законитог и беззаконитог, је потпуни промашај. У Цркви законито има ваљаност, а беззакоње у Цркви никада није имало ваљаност. И шта може ујединити законито и беззакоње? Ништа!

Када се каже да је у Чачку владало Литургијско јединство, значи да се у Чачку служило законито. У свим црквама у граду Чачку и највећем броју околних манастира... Дакле, на један начин, који је законит. Што се негде служи на беззакон начин, то је ствар оних људи који беззаконо раде. То су беззаконици!

Зато не може бити позивања на јединство између оних који закон поштују и оних који закон не поштују. Јер се не ради о било каквом закону, него се ради о Закону Божијем! А знамо да Закон Божији води путу живота. А онај други закон, закон беззаконика, не знамо где води. Тамо не желимо да идемо.

Зато можемо да захвалимо оцу Петру на његовом јављању, да бисмо разбистрили ову ствар, од које треба полазити и којој се увек треба враћати, када приметимо да су нас својим вештим говорима занели они који закон не поштују.

Једино треба замерити оцу Петру на превише јетким изразима који не приличе човеку који служи свету Литургију и који носи на себи благодат свештенства. Такав начин обраћања као да се негује у одређеним круговима наше Цркве.

Жељко Которанин

             У Београду, на почетак божићног поста 2008. године Господње

Последњи пут ажурирано ( недеља, 21 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.