header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: Цар Лазар и Цар Николај у Тополи Штампај Е-пошта
понедељак, 11 август 2014

 Од 31. јула  до 2. августа 2014, у Тополи је одржан научни скуп „Лекције Великог рата 1914-1918. године. Русија и Србија – историјски савезници“. Скуп је организовао Фонд сарадње за очување руске и источнохришћанске културе Владимира Храброг, кнеза боровско – серпуховског, уз подршку Општине Топола.

На скупу је учествовало тридесетак србских, руских и белоруских научника, који су се бавили темама какве су, између осталих, митови о учешћу Руса у Првом светском рату, узроци рата, улога немачког чиниоца у руско – србским односима уочи велоког сукоба,мотивацијом руских војника у рату, улогом владике Николаја Велимировића у овом периоду, улогом Ватикана у аустроугарском обрачуну са Србима, ситуацијом на Украјини, хибридним идентитетима Украјине и Босне и Херцеговине као средствима империјалних експанзија,итд. На скупу је, између осталих, учествовао и доктор правних наука, први потпредседник Међународна асоцијације фондова мира и ректор Европског института JUSTO, Сергеј Бабурин, који је говорио на тему „Источни и Јужни Словени у кругу васељенског зла – од 1914. до 2014“. У разговору после излагања, Бабурин је истакао да су амерички представници руским дипломатама још 1991. рекли да Русија више никад неће имати Украјину.     

Наравно, ситуација се мења, и довољан доказ за то је Крим, који је за Русе исто што и Косово за Србе, и који више нико никад неће отети Русији.

 А 2. августа је у Тополи била изузетна свечаност. У кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“, где је за време Првог светског рата била болница за збрињавање рањеника после Церске и Колубарске битке, подигнут је, у сардањи Фонда Владимира Храброг и Општине Топола, Поклонички крст, дело руског вајара Александра Јесинског, рашен од прекрасног камена „бела перла“ допремљеног чак из Анадолије. Крст су освештали клирици Опленачког намесништва Епархије шумадијске, а освештању су присуствовали, поред руског амбасадора Чепурина, и министар Велимир Илић, саветник председника Србије за одбрану и безбедност Миорад Симић, итд. Одржан је и богат културно – уметнички програм.         

Крст је дубоко символичан – на једној страни је Распеће Христово, под којим стоје србски цар Лазар и руски цар Николај у молитвеном положају. На другој страни је, поред иконе Светог Георгија Победоносаца, и запис  Светог владике Николаја, који је жртву цара Николаја, што је у светски рат ушао да спасе Србе, упоредио са Косовском жртвом цара Лазара. Он је 1932. записао:“ Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти.Смемо ли ми икада заборавити, да је Руски Цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа? Смемо ли прећутати пред Небом и земљом, да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас?

Морал светског рата, нејасан, сумњив и са разних страна оспораван, испољава се у руској жртви за Србе у јеванђељској јасности, несумњивости и неоспоривости. А мотив самоодрицања, неземно морални осећај при жртвовању за другог – није ли то прилепљење к Царству Небесном?Руси су у наше дане поновили Косовску драму. Да се Цар Николај прилепио к царству земном, царству егоистичних мотива и ситних рачуница, он би, највероватније, и данас седео на свом Престолу у Петрограду. Али он се прилепио к Царству Небесном, к Царству небесних жртава и јеванђељског морала; због тога се лишио главе и он сам и његова чада, и милиони сабраће његове. Још један Лазар и још једно Косово! Та нова Косовска епопеја открива ново морално богатство Словена. Ако је неко на свету способан и дужан то да разуме, то Срби могу, и обавезни су да разумеју“.

Карађорђева Топола је то, заиста, разумела, августа 2014.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 август 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.