header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бенедикт XVI: Ојачати дијалог с Православном Црквом Штампај Е-пошта
недеља, 01 фебруар 2009

Papa: Potrebno je ojačati dijalog s Pravoslavnom Crkvom

Potrebno je ojačati dijalog s pravoslavnima kako bismo se zajednički suočili s kulturnim i etičkim izazovima, poručio je papa Benedikt XVI. ruskim biskupima, primivši ih u četvrtak u audijenciju u prigodi njihova pohoda ad limina.

"U crkvenim prilikama u Rusiji, koje su obilježene tisućljetnom pravoslavnom tradicijom s bogatom vjerskom i kulturnom baštinom, potrebno je novo zalaganje u prenošenju ljudskih i duhovnih vrednota. Posebice je važno učvrstiti dijalog s pravoslavnima. To je dijalog koji, unatoč postignutome napretku, još ima nekih teškoća", rekao je Papa izrazivši zatim duhovnu blizinu Ruskoj pravoslavnoj Crkvi koja se raduje zbog izbora metropolita Kirila za novoga patrijarha Moskve i cijele Rusije.

Novom je patrijarhu Papa uputio najsrdačnije čestitke za osjetljivu crkvenu zadaću koja mu je povjerena.

Papa je potom potaknuo ruske katoličke biskupe da u pastoralnome djelovanju nastave raditi sjedinjeni, koristeći se iskustvom opće Crkve. Jedinstvo raste i razvija se u konkretnim situacijama raznih mjesnih Crkvi, napomenuo je Papa te dodao kako Drugi vatikanski sabor podsjeća da je svaki biskup vidljivo načelo i temelj jedinstva među njihovim Crkvama, a u njima i od njih je sastavljena jedinstvena Katolička Crkva.

Budući da je Rusija, kao i brojne druge zemlje u svijetu, obilježena krizom obitelji, a slijedom toga i demografskim padom, Papa je potaknuo biskupe da nastave suradnju s državnim vlastima te da svoju pozornost uprave posebice prema mladima, kojima ruska katolička zajednica treba prenijeti nepromijenjenu baštinu svetosti i vjernosti Kristu.

Pozvavši ih potom da promiču svećenička zvanja i aktivnosti u svrhu duhovnoga rasta vjernika laika, Papa je potaknuo biskupe da budu očevi i uzori u služenju braći. "Neka laici shvaćaju svoj život kao odgovor na opći poziv na svetost. Važno je da se kršćani zajednički suočavaju s velikim kulturnim i etičkim izazovima sadašnjega trenutka, vezanima uz dostojanstvo ljudske osobe i njezina neotuđiva prava, zaštitu života u svakom životnom dobu, zaštitu obitelji, te druga žurna gospodarska i društvena pitanja", istaknuo je Papa. (ika / gk)

30.1.2009.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=9914&act=view

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.