header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ватикан покушава да смири ситуацију Штампај Е-пошта
уторак, 03 фебруар 2009

Vatikan pokušava da smiri situaciju

Image        Nastavljaju se protesti zbog odluke pape Benedikta XVI da rehabilituje četvoricu biskupa koji javno iznose stavove protiv Jevreja. Vatikan, u međuvremenu, pokušava da smiri situaciju, ali ti pokušaji za sada ne prolaze.

Kardinal Valter Kasper je kao ekumenski ministar Vatikana zadužen za dijalog sa Jevrejima. Juče se iz Moskve javio Radio Vatikanu i to telefonom, veza je bila loša, ali baš zato je i izgledalo da mu je naročito stalo da iznese stav povodom papinog postupka.

„Moram sasvim otvoreno da kažem, o tome smo premalo međusobno razgovarali pa nije provereno gde bi moglo da dođe do problema. Naravno, mnogo je teže naknadno objašnjavati stvari. Da je to učinjeno odmah... voleo bih da je pre toga komunikacija bila bolja.“

Ponovo je, baš kao u slučaju papinog govora u Regensburgu, neko drugi morao da pokuša da objasni nešto što je zabrljala sama vrhuška. Jedno je sve jasnije: ni kardinal Kastriljon Hojos, nadležan za pomirenje sa četiri biskupa koje je papa rehabilitovao, nije najavio i objasnio stvari na vreme.

Odluka na kojoj insistira sam papa

Rehabilitovani britanski biskup Ričard Vilijamson
Image
      

  Pored toga, sve više ljudi se pita zbog čega je odmetnuto lefevrijansko bratstvo po svaku cenu moralo da se vrati pod okrilje Rima. Jer, četiri disidenta ne samo što posle papinog gesta ne pokazuju da su promenili svoje pozicije kada je reč o reformi Drugog vatikanskog koncila, već se ponašaju kao da će oni sada reformisati Vatikan. Pokušaji pomirenja su, dakle, jednostrana i jednosmerna inicijativa na kojoj insistira sam Benedikt XVI.

U međuvremenu se povećao broj crkvenih velikodostojnika koji traže da se papa izvini zbog svog postupka. Neki još uz povremene ograde, kao, na primer, hamburški nadbiskup Verner Tisen:

„Jasno je da papa nije znao činjenice o Vilijamsonu... drugo je pitanje da li je ipak trebalo da zna i zašto je Vatikan loše informisan.“

No, rektor koledža Abraham Gajger, rabin Valter Homolka, zna da je:

„Još važnija činjenica da je su lefevrijanci još u novembru prošle godine svoje stavove izneli u otvorenom pismu u kome je pisalo da su Jevreji ubice hrišćana i da im je hitno potreban povratak u katoličku crkvu da bi se vratili na pravi put.“

Gregor Hope

             http://www.vesti.rs/exit/Vatikan-pokusava-da-smiri-situaciju.html
Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 51 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.