header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно: Текст екуменистичког „молебана“ одржаног 8/21.1.2015. у Дубровнику (фото) Штампај Е-пошта
понедељак, 26 јануар 2015

 РЕЧ УРЕДНИШТВА       

Веома смо благодарни Богу што читаоци нашег сајта, са свих страна српских и са свих континетата, благоверно и благовремено реагују на пројаве издаје вере од стране новотараца и екумениста српске крви и језика, али не и вере светосавске, светолазаревске, светојустиновске и светониколајевске.


Тако смо од читалаца из Херцеговине есклузивно добили пуни текст срамне екуменистичке молитве, штампан латиницом, који су, месеца јануара 2015, читали заједно самопроглашени бискуп херцеговачки, нушићевски „др“ Григорије и прави бискуп дубровачки, Mate Uzinić, с нарочитим нагласком на латиничном слову U, тако знаном сваком херцеговачком Србину. У молитви им се придружио и негдашњи марксиста,  а садашњи ментор нушићевског доктората бискупа Григорија, свећеник дубровачки Владан Перишић. Доносећи текст овог срамног екуменистичког „молебана“, подсећамо самопроглашеног бискупа Григорија и његовог нушићевског ментора да ће, без обзира што верују зизиуласовски мртводушнички (проповедају, противно учењу Православне Цркве, да је душа смртна), чим оду са овог света срести Новомученике Пребиловачке, Житомислићке и Придворичке, а на челу са Светим Вукашином Јасеновачким и Клепачким, и да ће их они питати зашто су читали молитве са онима чији је господар папа благословио покољ толиких Срба у Другом светском рату. Ми им желимо покајање и повратак Богу Истине и Љубави.

У наставку најпре дајемо вест о одржаном екуменистичком „молебану“ са сајта Eпархије захумско-херцеговачке, потом и интегрални текст „молебана“, а на крају фотографије са истог.

 

+ + +

У сриједу 21. 01. 2015. у дубровачком храму Благовјештења одржана је, у оквиру „молитвене осмине”, молитва за јединство хришћана. Молитву је предводио епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, а присуствовао јој је бискуп дубровачки г. Мате Узинић, као и већи број православних и римокатоличких свештеника, уз мноштво вјерног народа из обје цркве.

На самом почетку, присутне је поздравио старјешина храма, о. Владан Перишић, истакавши да му је необично драго што има прилику да заједно угости представнике обеју цркава.

Потом је услиједила краћа служба, у оквиру које се присутнима бесједом обратио бискуп Узинић. Он је, алудирајући на јеванђелску причу о сусрету Христа и жене Самарјанке, која је главни мотив овогодишње молитвене осмине, подсјетио да је Исус и данас жедан и уморан од наших међусобних трвења, те да смо дужни да уложимо сваки могући напор ради унапређења међусобних односа и коначно, успостављања јединства, како бисмо на тај начин Христа „напојили” и били му од помоћи, а не на сметњи.

На самом крају богослужења, присутне је поздравио и епископ Григорије, који је и сам подвукао круцијални значај теме јединства међу хришћанима, истакавши, у том контексту, да је тужно то што присутно свештенство и народ још увијек мора поздрављати уз епитете „наши” и „ваши”, али да је радостан што и сада и увјек са пуним правом можемо говорити о нашем заједничком Господу.

Послије службе, присутни су могли уживати у наступу Српског пјевачког друштва „Слога” из Сарајева.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

+ + +

ИНТЕГРАЛНИ ТЕКСТ ЕКУМЕНИСТИЧКОГ "МОЛЕБАНА"  

 

 Reče joj Isus: “Daj mi da pijem.”

(Jn 4, 1-26)

MOLITVA ZA JEDINSTVO HRIŠĆANA

u dubrovačkoj pravoslavnoj

Crkvi sv. Blagoveštenja

21. 01. 2015.

Ulazak u hram za vrijeme kojeg

Narod pjeva pjesmu Bogorodici:

Tebi Bogorodice, vojvotkinji koja se bori za nas,

Mi, sluge tvoje, uznosimo pobedne zahvalne pesme,

Jer smo se izbavili od zala.

No i sada, pošto imaš nepobedivu moć,

Oslobodi nas od svih opasnosti,

Da ti kličemo: Raduj se nevesto nenevesna!

Starešina hrama: pozdravna riječ.

Sveštenik: Blagosloven Bog naš, svagda, sada i uvjek i u vjekove vjekova.

Narod: Amin.

Đakon: U miru Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za mir odozgo, Božije čovjekoljublje i spasenje duša naših Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za mir svega svijeta, za jedinstvo svetih Božijih Crkava, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za ovaj sveti hram i za one koji sa vjerom, pobožnošću i strahom Božijim ulaze u njega, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za preosvećenog episkopa našeg Grigorija, za časno prezviterstvo, u Hristu đakonstvo, za sav klir i vjerni narod, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za ovaj grad, za svaki grad, kraj i one koji sa vjerom borave u njima, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za blagorastvorenje vazduha, za izobilje plodova zemaljskih i vremena mirna, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Da nas izbavi od svake nevolje, gnjeva, opasnosti i prinude, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za milost Božiju nama nedostojnim slugama Njegovim, da sačuva sve nas od mržnje i zlih djela i da useli u nas ljubav nesebičnu, po kojoj će svi poznati da smo učenici Hristovi, narod Božiji, te da se uvijek znamo opredijeliti za istinu i pravdu Carstva Nebeskoga, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za sve one koji učiniše nepravdu svojim bližnjima, bilo da sirote ucveliše ili da nevinu krv proliše, mržnjom uzvrativši na mržnju, da im Bog podari pokajanje, prosjvetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju prema svim ljudima, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Za sve one koji svjesno ili nesvjesno doprinose razjedinjenosti Crkve, da ih Gospod Bog prosvijetli da svoje duhovne i umne snage usmjere na postizanje jedinstva hrišćana, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Da nas sve Bog umudri i osnaži da istrajemo na putu ka međusobnom jedinstvu i da tako ostvarimo volju Njegovu, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Zaštiti, spasi, pomiluj i sačuvaj nas Bože, blagodaću Tvojom.

Narod: Gospode pomiluj.

Đakon: Pomenuvši presvetu, prečistu, preblagoslovenu, slavnu Vladarku našu Bogorodicu i uvijek Djevu Mariju, sa svima svetima, sami sebe i jedni druge, Hristu Bogu predajmno.

Narod: Tebi, Gospode.

Sveštenik: Jer Tebi priliči svaka slava, čast i poklonjenje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvijek i u vijekove vijekova.

Narod: Sveti Bože, Sveti Silni, Sveti Besmrtni, pomiluj nas.

Čtec: Čitanje Poslanica apostola Pavla Efescima i Kološanima i Prve Saborne poslanice apostola Petra:

Ja Pavle, sužanj u Gospodu, molim vas da se vladate dostojno prizvanja na koje ste pozvani.  Sa svakom smirenošću i krotošću, sa dugotrpljenjem, podnoseći jedan drugoga u ljubavi.  Starajući se da čuvate jedinstvo Duha svezom mira. (Ef 4, 1-4)  Obucite se, dakle, kao izabranici Božiji, sveti i ljubljeni, u milosrđe, dobrotu, smirenoumlje, krotost, dugotrpeljivost.  Podnoseći jedan drugoga i opraštajući jedan drugome ako ko ima tužbu na koga; kao što Hristos oprosti vama tako i vi (opraštajte jedan drugome). A povrh svega toga obucite se u ljubav koja je sveza savršenstva.  I mir Božiji neka vlada u srcima vašim na koji ste i pozvani u jednom tijelu i budite (zbog toga Bogu) zahvalni.  (Kol 3, 12-15)  A najposlije budite svi jednodušni, sažaljivi, bratoljubivi, milosrdni.  Ne vraćajte zlo za zlo, ni uvredu za uvredu; nego naprotiv, blagosiljajte, znajući da ste na to pozvani da naslijedite blagoslov.  Jer koji hoće da ljubi život i da vidi dane dobre, neka uzdrži jezik svoj od zla, i usne njegove da ne govore prevare.  Neka se uklanja od zla i neka čini dobro; neka traži mir i neka mu stremi.  Jer oči Gospodnje obraćene su na pravednike, i uši njegove na molitvu njihovu; a lice Gospodnje protiv onih koji čine zlo.  I ko može vama nauditi ako budete revnitelji dobra? (1Pet 3, 8-13)

Narod: Amin. Aliluja.

Đakon: Čitanje Svetoga Jevanđelja po Jovanu:

Kada, dakle, saznade Gospod da su fariseji čuli da Isus više učenika zadobija i krštava nego Jovan, iako sam Isus ne krštavaše nego učenici njegovi, ostavi Judeju i otide opet u Galileju.  A valjalo mu je proći kroz Samariju.  Tako dođe u grad samarjanski zvani Sihar, blizu sela koje dade Jakov Josifu, sinu svojemu.  A onde bijaše izvor Jakovljev.  Isus pak umoran od puta sjeđaše tako na izvoru; bijaše oko šestoga časa.  Dođe žena iz Samarije da zahvati vode.  Reče joj Isus: Daj mi da pijem.  Jer učenici njegovi bijahu otišli u grad da kupe hrane.  Reče mu žena Samarjanka: Kako ti, koji si Judejac, tražiš od mene žene Samarjanke da piješ?  Jer se Judejci ne druže sa Samarjanima.  Odgovori Isus i reče joj: Kad bi ti znala dar Božiji, i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi tražila od njega i dao bi ti vodu živu.  Reče mu žena: Gospode, ni vedra nemaš, a studenac je dubok; odakle ti onda voda živa?  Eda li si ti veći od oca našega Jakova, koji nam dade ovaj studenac, i on iz njega pijaše i sinovi njegovi i stoka njegova?  Odgovori Isus i reče joj: Svaki koji pije od ove vode opet će ožednjeti.  A koji pije od vode koju ću mu ja dati neće ožednjeti dovijeka, nego voda koju ću mu dati postaće u njemu izvor vode koja teče u život vječni.  Reče mu žena: Gospode, daj mi tu vodu da ne žednim i ne dolazim ovamo da zahvatam.  Reče joj Isus: Idi, zovi muža svojega, i dođi ovamo.  Odgovori žena i reče: Nemam muža.  Reče joj Isus: Dobro kaza: nemam muža; Jer si pet muževa imala, i sada koga imaš nije ti muž; to si pravo kazala.  Reče mu žena: Gospode, vidim da si ti prorok.  Oci naši klanjahu se Bogu na gori ovoj, a vi kažete da je u Jerusalimu mjesto gdje se treba klanjati.  Reče joj Isus: Ženo, vjeruj mi da dolazi čas kada se nećete klanjati Ocu ni na gori ovoj ni u Jerusalimu.  Vi se klanjate onome što ne znate, a mi se klanjamo onome što znamo; jer je spasenje od Judejaca.  Ali dolazi čas, i već je tu, kada će se istinski bogomoljci klanjati Ocu u duhu i istini, jer Otac traži da takvi budu oni koji mu se klanjaju.  Bog je duh; i koji mu se klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.  Reče mu žena: Znam da dolazi Mesija zvani Hristos; kad on dođe, objaviće nam sve.  Reče joj Isus: Ja sam - koji govorim s tobom.

Narod: Slava tebi Gospode, slava tebi.

Biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić: besjeda.

Narod: Tropar sv. Vlasiju/Vlahu:

Mučenik Tvoj Gospode, Vlasije,

U stradanju svome primio je nepropadljivi vijenac,

Od Tebe Boga našega,

Jer imajući pomoć Tvoju

pobijedi mučitelje,

A razori i nemoćnu drskost demona:

Njegovim molitvama spasi duše naše.

Đakon: Gospodu se pomolimo.

Episkop: Bože, Oče Gospoda našega Isusa Hrista, našeg jedinog Spasitelja, Cara mira, daj nam blagodat da ozbiljno primimo k srcu velike opasnosti u kojima se nalazimo zbog naših nesrećnih podjela. Otkloni svu mržnju i predrasude i sve ostalo što nas može spriječiti da ostvarimo božansko jedinstvo i saglasje, da bismo, pošto je jedno tijelo i jedan Duh, jedna nada našeg priziva, jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje, jedan Bog i Otac svih nas, stoga i mi mogli biti jednoga srca i jedne duše ujedinjeni svetom svezom mira, ljubavi i milosrđa da bismo te tako mogli jednim ustima i jednim srcem slaviti u Svetome Duhu, kroz Isusa Hrista, Gospoda našega. (Molitva za jedinstvo Crkve)

Narod: Amin.

Đakon: Gospodu se pomolimo.

Episkop: Bože daj da tvoja Riječ obuzme naš duh.  Da volimo svetu istinu i budemo poslušni Tvojoj volji.  Gospode izbavi naš od hladnoće srca.  Izbavi nas od lenjosti, sumnje i tvrdoglavosti.   

Dopusti da se Tvoja ljubav useli u nas i daruj nam svoj mir.  Nauči nas da poštujemo jedni druge.  Neka Tvoja blagodat bude moćnija od svih smutnji i sablazni koje smo mi prouzrokovali.  Otvori oči naše da vidimo gde naše reči i naša dela stoje na putu jedinstva.  Pomozi da prevaziđemo ono što nas dijeli.  Poslednje večeri pred svoju smrt Tvoj Sin se molio da svi jedno među sobom budemo, kao što si Ti jedno sa Njim i On sa Tobom.  Ispuni molitvu njegovu, o Oče, jer Tvojoj blagodati ništa nije suviše teško. (Romano Guardini)

Narod: Amin

Đakon: Premudrost.

Narod: Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima, tebe koja si Boga Logosa neporočno rodila, suštu Bogorodicu mi te veličamo.

Sveštenik: Slava Tebi Hriste Bože, nado naša, slava Tebi.

Narod: Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu i sada i uvjek i u vjekove vjekova. Amin. Gospode pomiluj, Gospode pomiluj, Gospode pomiluj. Blagoslovi.

Sveštenik: Hristos, istinski Bog naš, kojeg je radi nas i radi našeg spasenja u Jordanu krstio Jovan Preteča, molitvama prečiste svoje Majke, časnog, slavnog proroka i krstitelja Jovana, svetih slavnih i svehvalnih apostola i svih svetih, da nas pomiluje i spase kao dobar i čovekoljubiv.

Narod: Amin.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото: Сајт Дубровачке бискупије

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

"Борба за веру" на "Рутјубу":

 
На канал ући кликом на слику или овде:
 + + +
 
"...О свим тим противприродним гресима, тим изопаченостима, старац Јефрем Аризонски саветовао је да исповедник супружнике о томе на исповести пита директно, јер их многи не сматрају изопаченошћу, па их зато и не исповедају. Они мисле да су таква огавна дела нормална, као што су такозвани орални секс и хомосексуални односи (извините што морам да кажем наглас). Све ово је апсолутно недопустиво, то је девијација."

Архимандрит Сава Светогорац

 
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.