header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. Биговић: ПЦрква приближила католичку и протест. Штампај Е-пошта
недеља, 08 март 2009

 U RIJECI ZAVRŠEN ZNANSTVENI SIMPOZIJ O EKUMENSKOM VIJEĆU CRKAVA

07.03.2009 | 12:28

Na skupu pročitao pismo predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Walter Kasper

Rijeka, (IKA) - Na riječkoj Teologiji 7. ožujka završen je znanstveni simpozij na temu „Doprinosi i granice Ekumenskog vijeća Crkava na putu prema sjedinjenju kršćana te doprinos Katoličke crkve u ekumenizma". Ekumenizam u Hrvatskoj star je koliko i sama Crkva u Hrvata, istaknuo je zagrebački pomoćni biskup dr. Vlado Košić upozorivši kako ipak nastojanja oko jedinstva kršćana još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri probuđena u vjernika. Hrvatska ima nešto što može ponuditi svijetu kao model ili primjer zajedničkog koračanja različitih Crkava, rekao je biskup podsjetivši na ratne prilike a o kojima je na skupu posvjedočio i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Da se kršćani moraju zauzimati za kulturu dijeljenja te podsjetnik na prošlost, ali i aktualnu situaciju gdje je ekumenizam jedan od prioriteta papa, poručio je u pismu, kojega je na simpoziju pročitao predstojnik riječke Teologije Milan Špehar, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Walter Kasper.

Euharistijsko zajedništvo nije sredstvo nego cilj i ekumena se već sada može razviti na ulicama, poručio je kardinal Kasper, ali i upozorio kako je Europa postala misijska zemlja gdje se stvorila tržnica Crkava. Ekumena spada u novu evangelizaciju a evangelizirati može ona Crkva koja je i sama evangelizirana.

Uzimajući u obzir da je Protestantska Crkva, zbog svoje razjedinjenosti, inicirala trud oko sjedinjenja kršćana, a Katolička Crkva iz dogmatskih razloga još uvijek nije punopravni član Ekumenskog vijeća, Pravoslavna Crkva uvijek je bila korektiv onome što se u protestantskom svijetu događalo. Njezin doprinos, prema riječima prof. dr. Radovana Bogovića s Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta iz Beograda, leži u činjenici kako je Crkve Istoka i Zapada uspjela upoznati s onim što nosi ekumenizam odnosno približiti Katoličku odnosno Pravoslavnu crkvu Protestantskoj.

Ekumenizam kod vjernika nije u dovoljnoj mjeri probuđen i na tom području još treba raditi, rečeno je na skupu i upozoreno kako još uvijek postoje oprečna mišljenja pravoslavnih i katoličkih vjernika o Domovinskom ratu, dok problemi koji se javljaju unutar svjetske Ekumene također doprinose kršćanskom nesuglasju. Razjedinjenost vjernika je grijeh, jedna je od poruka kardinala Kaspera koji poručuje i kako je ekumena moguća samo uz molitvu i obraćenje.

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=110587

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.