header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Порука папе Фрање патријарху Вартоломеју: "Нема више препрека за евхаристијско општење...“ Штампај Е-пошта
субота, 05 децембар 2015

 У сензационалном обраћању папе Фрање константинопољском патријарху, каже се да „нема више препрека за евхаристијско општење“. На крају своје посланице Фрањо I такође уверава патријарха Вартоломеја да ће се молити за успешно одржавање „свеправославног сабора“.

На крају мисе,  на стадиону у Банги (Африка) 30. новембра, папа се обратио с посебним поздравом константинопољском патријарху Вартоломеју.

Такође, римски папа је упутио специјалну посланицу коју је истог дана, испред патријарха Вартоломеј, у патријаршијској цркви Светог Георгија на Фанару, прочитао председник главног папиног екуменистичког тела – „савета за унапређење хришћанског јединства“. 

У истој посланици се, између осталог, каже: „Од тог времена када су папа Павао VI и патријарх Атинагора започели пут ка пуном јединству, потписавши 1965. године  заједничку римокатоличко-православну декларацију, нису биле превазиђене све разлике између две „цркве“ (наводници редакц.).“

Међутим, Фрањо I је уверен да „после васпостављања односа љубави и братства, у духу узајамног поверења, уважавања и љубави, више нема препрека за евхаристијско општење, до кога неће доћи другачије до кроз молитву, очишћење срца, дијалог и утврђивање истине“.

На крају поруке папа је уверио патријарха Вартоломеја да ће се молити за успешно спровођење „свеправославног сабора“.

Као што видимо, овде су истакнути приоритети Ватикана и „православних“ екумениста. Многобројне конференције, сусрети и дијалози с јеретицима, са њихове стране су представљени као васпостављање љубави и братства, чији је коначни циљ – евхаристијско општење, заобилазећи притом канонске и догматске разлике.  Ово такође чини јаснијом наизглед неразумљиву наду и очекивања римокатолика од „свеправославног сабора“ – тај апостасијски догађај треба да припреми сву неопходну базу за дугоочекивано екуменистичко „јединство“.

По материјалу са „Информ-религија.ру“

Преводи  приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 05 децембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 74 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.