header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Радост за православне: Борба за Веру бугарског духовништва и верног народа Штампај Е-пошта
субота, 27 фебруар 2016

ПИСМО-ПЕТИЦИЈА ДУХОВНИШТВА И ВЕРНОГ НАРОДА СИНОДУ БУГАРСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И ПАТРИЈАРХУ НЕОФИТУ

       Драга браћо Бугари, са великом радошћу вас поздрављају сви православни Срби, јер сте својом борбом против екуменизма и нове уније показали да сте достојни потомци Светог Јована Рилског и ваших светих предака. 

И наш Свети краљ Милутин, чије мошти почивају у Софији, радује се кад види вашу борбу, јер се он много борио против папизма на Балкану. Нарочито вам се радује Свети Серафим (Собољев), новоканонизовани светац наше Цркве (овде:), исповедник праве Вере, чије мошти такође благодатно греју престоницу Бугарске.

Молитвено вас подржавајући, остајемо сложно са вером у Христа Богочовека.

Уредништво „Борбе за веру“

+ + +

Бугарско православно духовништво - монаси и свештеници, уз подршку мирјана, упутили су писмо-молбу Његовој Светости Патријарху Неофиту и Светом Синоду Бугарске Православне Цркве поводом предстојећег Свеправославног сабора, који треба да се одржи у јуну месецу текуће године на грчком острву Крит.

Међу потписницима писма су: архимандрит Јован Филипов из пловдивске епархије, јеросхимонах Димитрије Зографски, ефимерије немачког манастира „Свети Јован Рилски“, јеромонах Никанор из Царногорског манастира „Свети Козма и Дамјан“, свештеник Стилијан Табаков из храма „Свети Кирило и Методије“ у Софији, иконом Кирил Давидов, духовни надзорник софијске св. митрополије, протојереј Јован Куков из храма – ротонде „Свети Георгије“, свештеник Георгије Јањиков из храма „Покров Пресвете Богородице“  и др.

У молби Светом Синоду, духовништво изражава своја страховања и забринутост поводом докумената који су одобрени од стране поглавара Помесних Цркава, као и оних који ће бити разматрани на предстојећем Великом и Светом сабору. Позиција духовништва изражена је у форми петиције на интернету (овде:), коју могу да потпишу сва сабраћа – клирици и мирјани који их подржавају, чак и без позивања на e-mail. Потписи ће сваке недеље бити ношени у канцеларију Светог Синода. Петиција је сачињена на молбу мноштва православних хришћана сапричасника, због широког друштвеног одјека постављених питања.

По мишњењу клирика – представника других Помесних Цркава у Бугарској, тренутно се збива преседан: мирјани и духовништво подносе писмо поводом Свеправославног сабора. Таква једнодушност и једногласност клира и народа поводом Сабора нису виђене у свету“. Клирици деле радост што њихова бугарска сабраћа дају одличан пример другим Помесним Црквама и надају се да ће и оне следовати њима.  

Подсећамо да је недавно лемески митрополит Атанасије реаговао отвореним писмом на усвојене припремне текстове и одлуке предстојећег Свеправославног сабора (овде:). Он је скренуо пажњу на неке од тема, а такође и на однос православних према осталим хришћанским заједницама. У свом писму бугарско духовништво у потпуности дели позицију митрополита Атанасија. Према њиховим речима, када је у питању Истина, онда се мора говорити једним срцем и једним устима.

По материјалу са: „dobrotoliubie.com“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 фебруар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.