header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Савез православних клирика и монаха Грчке: ни сабор, ни велики, ни свети Штампај Е-пошта
субота, 02 јул 2016

          Угледна грчка друштвена организација «Савез православних клирика и монаха» прокоментарисала је закључке Критског сабора. Портал Agionoros.ru је објавио главне одредбе отвореног писма, које су потписали познати грчки пастири, монаси и богослови.

У посланици се између осталог истиче да «Свети и Велики Сабор» који је одржан на Криту заправо није био «ни сабор, ни велики, ни свети». Он «не представља наставак православних сабора, већ одступање од уобичајене саборне праксе и невиђену канонску новину».

«Сабор није свет зато што нека документа која су на њему одобрена противрече одлукама које су у Светом Духу донели свети апостоли и свети оци, а посебно онима које се тичу јеретика. Свети Дух не може Сам Себи да противречи: да на стварно светим саборима осуђује јереси и анатемише јеретике, а да их на Критском «сабору» признаје као цркве (...). Критски сабор се не бори против јереси, већ им придаје статус црквености.

По мишљењу «Савеза православних клирика и монаха» сабор је мали, а не велики, јер на њему нису учествовали сви православни епископи, што значи да није «била заступљена сва пуноћа Цркве». Практично, Критски сабор се претворио у «мало саветовање поглавара».

Размере сабора умањује и одбијање четири Помесне Цркве да учествују на њему. Дакле, сабор је изгубио «свој свеправославни карактер», осим тога «умањен је ауторитет његових одлука».

«Савез православних клирика и монаха» је критиковао поглавара Јеладске Цркве архиепископа Јеронима, који је прекршио своје обавезе и није до краја бранио исправке које је предложио Свети Синод Јеладске Цркве (између осталог, предлог да се «хришћанске Цркве» замени са «хришћанске заједнице» у тексту «Односи између Православне Цркве и осталог хришћанскот света»).

«Савез православних клирика и монаха» поздравља јерархе који су одбили да се потпишу испод неких саборник докумената: «Они су следбеници исповедника светих отаца и нада на поновно разматрање одлука Критског сабора у будућности».

Међу потписницима отвореног писма су: старац Евстратије из атонског манастира Велика Лавра, игумани неколико грчких манастира, познати богослови о.Георгије Металинос, о.Теодор Зисис и Димитрије Целенгидис.

Извор: "Праволавие.ру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 јул 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.