header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно на „Борби за веру“:Јером. Макариј Бану: Окултни симболи на логоу Критског скупа Штампај Е-пошта
понедељак, 15 август 2016

„Постоји довољно светла за оне који желе да виде,

и довољно таме за оне који неће да виде“

Блез Паскал

 

 

 

 

Изображење представља православну икону "Етимасија" или „уготовљени престо“. То је име „празног трона“, припремљеног Христу за Свеопшти Суд.

Наслон са три лука симболизује Пресвету Тројицу.

Свети Крст животодавни, с трновим венцем, копљем и губом, сведочи о жртви Господа нашега Исуса Христа. Он је, у стилизованој форми, представљен и у орнементици трона.

 Голуб с ореолом, који је приказан у смиреном виду, симболише Духа Светога.

 Свето Писмо је насликано у традионалном облику, с декоративним елементима нарочито поштованим у Православној Цркви.

 Пешкир и јастук на трону приказани су без неке посебне симболике.

Чаша испред престола симболише Свету Евхаристију.

А ова слика представља горе описану православну икону адаптирану у лого зборишта названог „свети и велики православни сабор“. Он садржи неке елементе стране иконографском православном канону и елементе који припадају другим религијама, такође страним Традицији Православне Цркве:

1. Шиљати наслон – специфичан је за римокатолике, подсећа на папску митру и не користи се у православној иконографији. Симболише владавину и доминацију.

2. Бела птица с црним ногама нема ореол око главе, као на икони. Има горди став, пре као орао, него као смирени голуб. Орао је заступљен на грбовима неких земаља, мада није свима познато да је тај симбол увела масонерија са тајним значењем. Орао – то је фактички птица Феникс, која представља палог Луцифера, и која се поново рађа из сопственог пепела, пружа крила према небесима у циљу испуњавања своје хиљадугодишње мисије – свргавања Бога и заузимања Његовог места.

3. Књига на којој стоји птица подсећа на једну од верзија протестантске Библије, а крст на њој нема никакве сличности с православним крстом.

4. Пешкир који покрива трон подсећа на масонску кецељу, а на њему су одштампане три масонске тачке.

5. Те три тачке у облику троугла представљају три светлости из масонске ложе (угломер, шестар и свету књигу), којима се потписују чланови масонских ложа, а које се још називају и браћа 3 тачке.

6. Црвени тепих у подножју трона - то је масонски симбол крвавог трага обезглављеног краља, кога су извукли из дворца. Исту симболику имају сви црвени теписи, постављени међу стубове улаза у масонске храмове.

7. Јастук с строна означен је хексаграмом – тзв. Давидовом звездом. Осликан  је жутим тачкама (које су такође хексаграми) на црвеној позадини.

8. Вертикалне ножице трона представљају два масонска стуба – Јакин и Боаз. Боаз симболизује снагу, а Јакин (како је написано у масоретском тексту) значи Бог ће градити, утемељити са сигурношћу. То су те две колонаде, које се налазе на трему Соломоновог Храма. На крајевима јастука појављује се и стилизована шаховска табла, која симболише опозицију добра и зла, где се тврди да је немогуће достићи познање добра – истине, док се не проекспериментише најпре са злом.

9. Чаша окренута за 180 степени – Света Чаша са православне иконе, стилизована у преврнутом (тајном) облику, знак је одрицања од Хришћанства.

10. Камење с трона – представља камење сефиротског дрвета. Оно се састоји од три стуба: десног – женског, левог – мушког и средњег стуба. Поклапа се са деловима људског тела – највиши сефирот одговара глави, најнижи стопалима, а средњи плексусу. Дрво живота је кабалистички симбол, који чини основ свих кабалистичких магијских ритуала, има 10 сфера (сефирота или сефира) које се сматрају посебним деловима Васељене, а међу њима постоји 22 стазе. Дрво живота у Кабали објашњава тобожњи пут до Бога.


 

Јеромонах Макарије Бану, скит Ојтуз, Румунија

По материјалу са:  3rm.info

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 август 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.