header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Срамно суђење двојици антиекумениста у Грчкој
Срамно суђење двојици антиекумениста у Грчкој Штампај Е-пошта
субота, 24 фебруар 2018

 Два грчка јереја предати синодалном суду Грчке Цркве

Јерејима Грчке православне цркве - проф. протојереју Теодору Зисису и протојереју Николају Манолису - биће суђено од стране синодалног суда Грчке цркве, који треба да одлучи да ли ће им бити одузет црквени положај.

Митрополитски суд у Солуну, одакле су оба свештеника,  огласио је оба јереја основано оптуженим по пет основа: за изазивање раскола, за неподчињавање и непоштовање црквене власти, за саблажњавање верника, за ширење клевета, за стварање фракција у црквеној заједници.

Међутим, солунски суд није донео своју одлуку, него је предмет упутио вишој црквено-судској инстанци, а због озбиљности оптужби. Осим тога, оба јереја су популарна у Солуну, и значајни представници тзв. “антикритског” покрета.

Током прошле године, бивши професор богословља на Богословском факултету солунског Аристотеловог универзитета, о. Теодор Зисис, и о. Николај Манолис, у време богослужења престали су са помињањем имена свог архијереја - солунског митрополита, сматрајући да је овај отпао од Цркве, а због његовог учешћа на (такозваном - прим.прев.) Свеправославном сабору на Криту, одржаном током 2016. г.

За њима су кренули и други чланови свештенства у Грчкој, а и шире. Па ипак, они су напустили радикалније настројене “антиекуменисте” и нису учествовали у великој “антикритској” манифестацији у Солуну, почетком 2017. г.

Солунски митрополит им је прошле године изрекао казнену меру “аргос”, одн. привремену забрану богослужења, коју обоје нису поштовали. На почетку свог отпора оба јереја имали су активну подршку Пирејске митрополије Грчке Цркве, али у последњем тренутку Пирејски митрополит напустио је покрет, како и сам не би ушао у раскол.

 

Превод са бугарског за „Борбу за веру“: брат Бодуш

Извор: https://dveri.bg/uar66

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 фебруар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.