header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Шта је Јога и врсте јоге – oпуштање или окултна дисциплина
Шта је Јога и врсте јоге – oпуштање или окултна дисциплина Штампај Е-пошта
четвртак, 24 мај 2018

 Реч јога, потиче из санскритске речи Yug, и значи заједница (са божанским, твојим вишим Ја). Јога је пут ка превазилажењу обичног ума (онога што ти мислиш да јеси) са циљем да се стопиш са твојим вишим Ја или божаснким Ја. Јога значи, спајање са Браманом (т.ј. Бесконачним, Универзалним Духом, безличном силом коју Хиндуси сматрају и зову богом), преко промењеног стања свести, према томе, теоретски ослобађање себе из веза бесконачних реинкарнација. Јога долази из Хидну Веда. Може се пратити уназад до Патанџалија, који је био религиозни вођа. Шива, један од три најмоћнија бога Хиндуизма, познат као Уништитељ назива се Јоги Свара или Господар Јоге.

         Наводимо следећи део, чланка једних световних новина:

Процењено је да постоји 10 000 јога учитеља у САД, који поучавају између четири и пет милиона студената недељно. Јога је програм који укључује свесно истезање, промишљене покрете, контролисано дисање и вежбе опуштања. Сврха јоге је да развије снагу, савитљивост, равнотежу, уравнотежење тела, свесност тела, мишићну равнотежу, смиреност и контролисано дисање. Јога је настала из једне школе мисли Хиндуизма, која говори да покрети могу издвојити душу од тела и ума.У Западном свету, јога се користи углавном као облик вежби. Говори се да јога хоће да уједини тело, ум и дах; да их натера да делују складно. Она је веома лака, спора и медитативна; али захтева концентрацију. Иструктори јоге говоре да су примили мноштво жалби од стране људи, који верују да је јога преплетена са окултизмом и мистицизмом: Знамо да јога заиста потиче из једног дела индијског хиндуизма, али наши часови се углавном баве физичком страном јоге, која ни на који начин не приморава људе, да се укључе у религије Далеког Истока.(The Bloomington Herald Times; 1991)

Тужно је, чак су и Хришћани поверовали у ову лаж. Сваки јога учитељ јесте уствари мисионар Будизма или Хиндуизма, чак и ако он или она носе крст, инсистирају да је Исус био велики Јогин, говорећи и протестујући да јога није религија, већ наука. Ово је највећа од лажи.

Ипак, она је толико раширена, разглашена и верује се у њу, да се у америчким државним школама, са почетком у вртићима, али и у свакој другој области живота данас, да се јога и други облици хинду-будистичког окултизма предају и прихватају као наука.

Насупрот томе, Хришћанство је избачено из школа и притиснуто у свакој другој области живота у Широком, слободоумном покрету, који тежи да замени религију са New Age науком! (Peace, Property and the coming Holocaust, стр. 147).

Јога је јасан концепт New Age-а, који је дубоко религиозан и пантеистичан у свом пореклу. Широко се употребљава и подржава од стране проповедника New Age-а. Овај покрет негира стварност греха и потпуне изопачености и верује да је сваки човек уопштено добар и да је божанствен. Они уче да постоји бог у свакоме од нас, а да смо ми исувише несвесно тога; треба да то развијемо кроз медитацију и друге метафизичке технике. Они уче да је једина ствар, која је потребна људима, просветљење у погледу њихове божанствености. Верују да се кроз реинкарнацију, човеко поново сједињује са богом. Верују у Карму, која представља дуг човека из његовог претходног живота. Проповедају и верују у еволуцију, супротстављену Стварању, описаном у Светом Писму.

Јога је такође удружена са маштањем, визуализацијом, хипнозом, магијом ума, певањем манрти, позитивним размишљањем, Силва техникама ума, које не само да нису Хришћанске, већ су и потенцијално опасне. Када се упражњава од стране верујућих Хришћана,. Дозвољава одређени спољни, духовни утицај у нашем животу, који је са њим недоследан и недозвољен. (2 Кор. 6:14-18).

Бављење Јогом је у најбољем случају незнабоштво, паганиза, а у најгорем окултизам. Њена учења потичу из религија Далеког Истока, које све уче да сам ЈаБог, само што то не схватам:

Циљ јоге је само-остварење погледајмо дубоко у оно што треба да буде храм Истинитог Бога и да ту откријемо наводно Истинито Ја, или више Ја и да објавимо да смо ми Бог. Ништа није у религији јаче од те идеје, али ипак мирних лица, сви јогини инсистирају да бављење јогом, неће проментити нечија религиозна веровања.

Ово је религија Антихриста а по први пут у историји је широко распрострањена кроз цели Западни свет крот Трансценденталну Медитацију и друге облике јоге (The Seduction of Christianity, стр. 54).

Јога себе назива науком. Називајући себе науком, јога (која представља само срце Хиндуизма) је за последњих тридесет година постала саставни део Западног друштва, где се она предаје у скоро сваком клубу, државним школама, индустрији, у бројним црквама. Обучена у одећу Запада, јога је задобила прихватање у медицини, психологији, образовању, религији под еуфемизмима као што су фокусирање, терапија за опуштање, само-хипноза и стваралачкавизуализација. Јога је створена да води до остварења човековог истинског божанства кроз унутрашњи, медитативни пут, у коме коначно налази крајњи извор свега у људској психи (The Seduction of Christianity, стр.110)

Хата Јога је популарни облик јоге, коришћен од оних који траже облик опуштања и безнапорну вежбу. Јохана Микелсен, међутим, правилно расуђује: Постоји уобичајено, погрешно схватање на Западу, да је Хата Јога, једна од десет облика јоге, која наводно води до само-остварења, само неутрални облик вежбе, опуштајућа и делотворна алтернатива за оне који се гнушају трчања и калинетике… (Међутим), Хата Јога је један од шест препознатих система изворног Хиндуизма и у својим кореновима је религиозна и мистична. Она је такође један од најтежих и нарочито (духовно) опасних облика Јоге.

Израз Хата (hatha)је настао из глагола hath, што значи тлачити, угњетавати. Бављење хата Јогом јесте утвари и замишљено да потисне ток психичке енергије кроз ове канале (симболични или психички пролази на другој страни кичмене мождине), приморавајући на тај начин моћ змије или kundalini силу, да се подигне кроз средишњи психички канал и кичми (sushumna) и горе кроз чакре (chakras), претпостављене психичке центре људске личности и моћи.

Западњаци погрешно верују да се неко може бавити Хата Јогом без учешћа у философским и религиозним веровањима, која су undergird. То је потпуна заблуда… Ви не можете одвојити вежбе од философије… Сами покрети постају облик медитације. Продужено бављење овим вежбама јоге ће било да намерава или не, коначно утицати на тебе и усмерити те ка Далекоисточним, мистичним погледима. То је оно што је смисао! Не постоји, по дефиницији таква ствар као неутрална јога. (Like Lambs to the Slaughter, стр. 93-95).

Други типови или врсте Јоге:

Лаја Јога: Пут Универзалног Тела у Лаја Јоги, Макрокосмос (Свемир) директно је повезан са Микрокосмосом (људско тело). Постоји пет центара (чакри или кола) дуж кичме и једна између обрва, која директно и које одговарају неком виду стварања. Ове чакре су повезане са етеричним каналом кроз кичму. Првобитна стваралачка енергија (kundalini) лежи неискоришћена у бази кичме, у коренској чакри. Лаја Јогин, који се бави овим типом јоге, кроз медитацију и Асане (вежбе ставова), ће своју кундалини енергију приволети, да прође кроз сваку чакру, док не достигне своју изворну тачку на врху лобање. У тој тачки, јогин ће се стопити са извором стварања. Ако јогин тада изабере повратни процес, кундалини енергија ће путовати на доле, пунећи сваки центар повећаном количином Prane (животне енергије). Последица је да ће јогин онда имати више разумевања и контроле над свим видовима стварања, сваки пут када се тај процес догоди.

Карма Јога: Пут Несебичног Делања – изведена је са циљем задовољења жеље, има ефекат стварања нових жеља, које захтевају додатна дела. Зависност од задовољства (у било ком облику) је добар пример овога. Једном када је жеља задовољена, она изазива све више жеља, које онда захтевају и теже да буду задовољене у бескрај (ad infinitum). У Карма Јоги, човек трага за прекидањем овог круга, на тај начин што се неђе привезати за исход било чега што ради. Дела се на тај начин изводе, према ономе што изгледа прикладно у датој ситуацији. Особа која чини дело, нема бригу о томе, да ли ће последица бити добра или лоша. Пошто се дела не изводе ради само-прослављања, особа је лишена одговорности. Као последица не-привезаности за исход, особа може потпуно бити умешана у шта било. На овај начин, Јогин трага за прекидом вечног круга смрти и поновног рађања.

Џнани Јога: Пут Трансценденталног Знања – ова врста јоге је прилагођена онима који су интелектуално радознали, који воле да размишљају и анализирају. Обичан ум не може никада знати Коначно или Апсолутно. Према томе, циљ обичног ума је да то схвати и, према томе, да се уклони са пута. У суштини, човек користи обичан ум, да би превазишао исти тај ум. Постепено обичан ум открива истину самоме себи. У питању Ко сам ја?, као што учи велики гуру, Рамана Махариши, лажни идентитети ума биавју оповргнути један по један, док не буду исцрпени. Једном када је ум исцрпео све одговоре, онда више Ја може да се појави.

Бакти Јога: Пут Побожности Бакти Јога се сматра најједноставнијом од свих Јога. Бакти је увежбавање самопредаје, ради сврхе коначног поистовећивања себе са извором љубави или вишег Ја. То није слично побожности и служби, као у некадашњој религији Запада, Хришћанству. Јогин бира свеца Гуруа, или неке друге фигуре, према коме ће усмерити своју молитвену љубав. Свако дело у свакодневном животу се чини да послужи љубљеноме. [*] На први поглед, човек може имати слику или представу, или да се увежвава вештина визуализације.

Раџа Јога:Пут Мира у Раџа Јоги циљ је да се стиша ум кроз мрдитацију. Ту је пажња фокусирана на предмету, мантри, или неком концепту. Када ум крене да лута, он се враћа на објекат концентрације, без обзира шта би он могао бити. Временом, ум престаје да лута и постаје потпуно миран. Стање усредсређене, непрекинуте концентрације долази. Из овог стања, Јогин ће се коначно сјединити са вишим Ја.

Криџа Јога: Бабаџи Криџа Јога јесте научна вештина или савршена или савремена Божија истинска заједница и само-остварење. Велики учитељ Индије, Бабаџи Нагараг оживео је као синтезу учења осамнаест Сида традиција. Криџа Јога тврди да доноси саставни преображај појединца, на свих пет нивоа постојања: физичком, виталном, менталном, интелектуалном и духовном. Она укључује серију од 144 техника илил Криџа, груписаних у пет фаза или грана:

а) Криџа Хата Јога, укључује и Асане физичке ставове опуштања bandahs, мишићне кључеве и mudras покрете, од којих сви доносе боље здравље, мир и буђење главних енергетских центара, чакри. Бабџи је изабрао, посебно делотворне серије од осамнаест ставова, који се уче у фазама и у паровима. Човек брине за физичко тело, не ради себе, већ као точка или храма божанства (ипак религија, а не само вежба).

б) Криџа Кундалини Пранајама: потенцијална техника, моћна вежба дисања која треба да пробуди моћну латентну енергију и кружи кроз седам главних чакри, измећу дна кичме и врха главе. Она буди њихова одговарајућа психолошка стања и чини од човека динамо, на свих пет нивоа постојања.

в) Криџа Диана Јога: медитација, научна вештина поучавања ума: очишћење подсвести; развој концентрације, ментална љубав према ближњима и виђења; пробуђење интуитивне и стваралачке способности и накупљање великих количина енергије. Мантра би требало да очисти све уобичајене подсвесне тежње (то је религиозни стих, који се непрестано понавља).

г) Криџа Бакти Јога: побожне активности и служба са циљем да пробуде божанску универзалну љубав и духовно блаженство; укључује певање, свирање, церемоније, хдочашћа и обожавање.

У том случају, ако је неко заинтересован за физичко вежбање, које треба да помогне човековом телу, не треба да се бави Јогом, која је створена ради смрти, учећи нас како да сотигнемо стање свести, где добија бољу реинкарнацију. Чак и физички ставови у Јоги долазе директно из Хинду списа и тако су створени да поставе човека у стање свести, где ће онда замишљати да је Бог.

Према томе, Хришћани који мисле, да ће добити опуштање и/или вежбу, у стварности добијају Хиндуизам! Мисле да добијају науку, али добијају религију! Погрешно је названо и опасно је! (John Akenberg Show Program, The New Age in Society).

Џон Велдон и Клифорд Вилсон, написали су у књизи Occult Shock and Psyshic Forces да је Јога у стварности чист окултизам.

Ханс Улрих Риекер у својој књизи The Yoga of Light такође упозорава да неразумевање праве природе Јоге, може значити смрт или лудило. Друга, мало позната чињеница је, да је практично сваки већи гуру у Индији издао упозорења, слична овима; т.ј. технике дубоког дисања, као што су оне које се уче у Јоги, јесу традиционални методи за улажење у промењена стања свести и развијање тзв. психичких моћи.

Јога је једно од основних средстава за достизање овог промењеног стања свести. А промењено стање свести представља врата за окултизам.

Сер Џон Еклс, добитник Нобелове Награде за своја истраживања на мозгу, рекао је да је мозак машина, на којој дух ради. У нормалном стању свести, човеков сопствени дух куца по неуронима у мозгу и управља својим телом. Ми смо повезани са својим телом. Али, у промењеном стању свести, под дејством дроге, хипнозе, јоге, итд. oво пасивно, али промењено стање, веза између мозга и духа се губи.

То онда дозвољава другом духу да се уметне, да почне да куцка по неуронима мозга и на тај начин ствара читав универзум илузија. Ви сте онда тако, сами себе отворили. То се назива врачање. Људи буквално себе уче, како да буду демонизовани, а све у име развијања човекових пуних способности.

——————————–

[*] Визуализације и мантрe су такође део Бакти Јога вежби. Циљ је да се вољени непрестано визуализује. Иако постоје многе речи које могу бити изабране ради понављања, звук АУМ је такав, да га свако може користити. Ова вежба је нарочито погодна за људе са снажном осећајном природом. Кључне речи су: обожавање, побожност, самопредаја, визуализација и мантра.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Православни одговор"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.