header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Државни секретар Ватикана први пут на састанку глобалистичке организације "Билдерберг"
Државни секретар Ватикана први пут на састанку глобалистичке организације "Билдерберг" Штампај Е-пошта
уторак, 12 јун 2018
         Као што смо раније известили, овогодишње заседање групе Билдерберг се од 7. до 10. јуна иза затворених врата одражава у центру "Лингото" у Торину, Италија. Иако је протеклих година клуб Билдерберг направио "искорак у јавност" и на службеној страници уочи годишње конференције наведе списак званица и теме о којима ће се расправљати, ову информацију треба узети с резервом, јер јавни списак не мора бити и пуни списак званица. Наиме, како је раније писао стручњак за историју и рад групе Билдерберг Даниел Естулин, део их на конференцију дође "ненајављено", потом учествују на затвореној конференцији.

О самом садржају састанка се не може сазнати ништа, јер се одржава под такозваним правилима Chatham House споразуму типичном за незваничне састанке академика или политичких вођа. Према том уговору, учесници су слободни користити примљене информације, али не могу открити идентитет нити припадност говорника, нити могу открити друге учеснике који учествују у разговорима.

Портал куће Crux Catholic пише како ове године на састанку клуба Билдерберг учествује и ватикански државни секретар, кардинал Пјетро Паролин.

"Кардинал Пиетро Паролин, државни секретар Ватикана, учествоваће на конференцији Билдерберг, годишњем приватном окупљању светских политичких, пословних и медијских челника, који се ове године од 7. до 10. јуна. одржан у Торину ", Andrea Gagliarducci пише за портал Crux.

Име кардинале Паролине укључено је у јавну листу од 131 учесника овогодишњег догађаја.

Његово учешће на састанку Ватикана званично је било необјављено, иако су извори у Државном секретаријату потврдили да ће бити на састанку.

Ово ће бити први пут да виши званичник Ватикана учествује на једној од Билдерберг клупских конференција.

Група је одржала своју прву конференцију 1954. године у хотелу Билдерберг у Остербеку, Холандија, за коју је назван. Сваке године окупља око 120 до 150 учесника, међу којима су припадници европске и северноамеричке политичке, индустријске, финансијске, академске и медијске "елите".

Први састанак одржан је на позив принца Bernarda Lippe-Biesterfelda. Оснивачи састанка били су пољски политичар Јозеф Ретингер, бивши белгијски премијер Паул ван Зеланд и Паул Ријкенс, који је тада био лидер Унилевера.

Организатори су најавили успех првог састанка како би организовали редовне годишње састанке.

Према службеним интернетским страницама групе, око две трећине учесника долази из Европе, а остатак из Северне Америке, а трећина су политичке особе или владини званичници.

Првобитни циљ састанка је јачање америчких и европских односа. Годинама, годишњи скупови постали су форум за дискусију о широком спектру тема од екологије до трговине и монетарне политике.

Овогодишњи састанак ће се фокусирати на успон популизма у Европи, изазовима неједнакости, будућности рада, вештачкој интелигенцији, америчким изборима, слободној трговини, америчком глобалном вођству, Русији, квантном рачунарству, Саудијској Арабији и Ирану, свету након истине и осталим актуелним догађајима.

 

Службена веб страница Билдерберга наглашава да су дискусије приватне, да нема евиденције нити писаних извјештаја.

Критичари Билдерберг клуба називају се неком врстом "глобалне владе у сенци". Од 2011. године клуб има званичну веб страницу и најављује имена учесника на годишњем састанку, али дан прије почетка скупа.

Andrea Gagliarducci пише како учешће кардинала Паролини "може бити израз културе сусрета", коју подстиче папа Бергоглио, који често тражи од клера да се упусти у дијалог са светом.

Добивши награду "Карло Велики" у мају 2016. године, папа Бергоглио је нагласио "како данас хитно морамо укључити све чланове друштва у изградњу културе која привилегује дијалог као облик сусрета" и створити "средстава за изградњу консензуса и договора док тежимо остварењу циља изградње праведног , одговорно и инклузивно друштво ".

"Учешће кардинала у раду клуба Билдерберг би могло бити део стратегије дијалога којег Света Столица води са овом малом, али утицајном елитном групом", нагађа католички портал Crux.

Gagliarducci  подсећа како је кардинал Паролин прошле године учествовао и на Светском економском форуму у Давосу, где је одржао говор у којем је навео циљеве ватиканске дипломатије.

------------

За крај напоменимо да је на јавно објављеној листи званица, која вероватно није пуна и коначна, из региона позвана једино премијерка Србије, Ана Брнабић. Нико други није добио позив.

 

Извор: „Логично“

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 КЊИГЕ НАШИХ САРАДНИКА НА САЈМУ КЊИГА

Детаљније...

+ + +

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.