header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Буњевци: Нисмо Хрвати – поништите комунистички акт из 1945. године
Буњевци: Нисмо Хрвати – поништите комунистички акт из 1945. године Штампај Е-пошта
уторак, 07 август 2018

 Савез бачких Буњеваца затражио је да Скупштине Војводине да коначно прогласи ништавним акт у форми наредбе из 1945. године.Тим актом се сви Буњевци, без обзира на личну изјаву, имају сматрати Хрватима.

             "И данас, они који представљају хрватску мањину у Републици Србији, а који ћуте на повампирење усташтва у Хрватској, нас Буњевце приказују као Хрвате отимајући нам језик, културу и традицију, називајући нас некаквим "буњевачким Хрватима", а држава то ћутке посматра", пише у саопштењу.

Савез бачких Буњеваца истиче да зато, уочи избора за нове Националне савете, има право да тражи да се то питање коначно реши, "или да нам држава отворено каже ако не жели да решава то питање зарад некакве 'трговине' са Хрватима, преко леђа нас Буњеваца".

Како се наводи у саопштењу, навршава се две године од како је такав захтев званично упућен Скупштини Војводине, прошло је шест месеци од како је Влада Војводине званично дала подршку да се донесе деклерација о ништавности овог акта, а да ништа није учињено.

Извор: „Танјуг“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.