header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свештеник Павел Гумеров: О женској одећи
Свештеник Павел Гумеров: О женској одећи Штампај Е-пошта
недеља, 23 септембар 2018

 Сада ћу рећи неколико речи о скромној и нападној одећи.

Тело је видљиви део душе (управо сазнавши то, познати рок музичар К. Кинчев је престао да украшава тело новим тетоважама). Украшавајући своје тело, одевајући га, жена као да открива неки део онога што се крије у њеној души. На пример, помоћу козметике покушава да доцрта свој лик до идеала који је себи задала.

         Зато, гледајући девојку, која се облачи претерано слободно и откривено, невољно се запиташ: «А да ли се и понаша на исти такав начин као што се и облачи?» Разуме се, далеко од тога да су све жене које се облаче слободно лака мета за мушкарце. Понекад не могу да разумем зашто се многе девојке облаче тако као да само на секс мисле? Као да сваком мушкарцу поручују: «Немам ништа против». Познато је да већина насилништва произилази из нескромног понашања жена. А затим сам разумео да девојке ипак не желе да се дају првом кога сретну, просто оне не схватају како то делује на мушкарце. Али ако је мушкарац обратио пажњу на њу онда је то њена мала победа, задовољење сујете, она је запажена. Слично томе као кад се атлета поиграва мишићима на плажи ловећи усхићене погледе лепотица. Али несрећа је у томе што јадне девојке не разумеју, какве прљаве, опасне мисли настају у главама неких мушкараца када их виде и како брзо они могу прећи у напад. Коначно, мушкарац као што је у медицини познато постаје лакше узбуђен него жена. Многим девојкама се допада да помоћу нескромне одеће, кокетирања, потврђују своје самопоуздање, “побеђују» а затим «одбацују» своје жртве. Такво понашање је веома опасно у свим односима.

Читао сам причу о једној девојци која је волела да се подсмева мушкарцима. И једном су је верујуће рођаке скоро насилно одвеле у Тројице-Сергијеву лавру. И овде, у храму, она је видела младића неземаљске лепоте, који не само да је није примећивао него је чак гледао у страну. Девојку је то буквално разбеснело. А затим је она сазнала да је он слеп. И тада је њу спопао велики стид, она је схватила сву глупост свога понашања. Млади људи, који бирају сапутницу за живот и мајку будуће деце, треба да обрате посебну пажњу на спољашњи изглед и понашање своје изабранице. А девојке које се спремају за удају, треба да знају да мушкарац са озбиљним намерама тешко да ће повезати живот са непоузданом кокетом. Напомињем значајне речи апостола Павла: Да не буде ваш украс ни лепа коса, ни лепа одећа него унутар срца човек у нетрулежној лепоти кротког и ћутљивог духа … (1 Пет 3, 3–4). Многе жене маштају о удаји. И то је сасвим јасно: тежња ка удаји и материнству је у суштини природе сваке жене. Али веома је опасно стремити томе по сваку цену. Може цео живот постати несрећан.

Неке девојке, посебно оне које се ближе тридесетим, мисле да ће живот побећи ако се брзо не удају. И то неважно за кога: за пијаницу, неверујућег, чак наркомана, само да се удају. Протојереј Аркадиј Шатов је рекао паметне речи: «Много је боље никада се не удати, него се удати лоше». Говоримо само о правилима за жене, а мушкарце смо оставили по страни. Младићима желим једно: да буду мушкарци. Главна болест савремене омладине је инфантилност, страх од одговорности. И као последица тога — пропадање институције брака. Наша беседа долази до краја, и ја хоћу још мало да говорим о једном веома озбиљном проблему. Велики број младих људи мисли да је потребно заједнички сексуални живот почети пре брака. Ако се покаже да ми не одговарамо једно другом у том погледу, сматрају они, разићи ћемо се. Рећи ћу једно: број «пробних бракова» расте, а број развода се не смањује, већ расте. Не говорећи још увек о томе, што такав став може довести до озбиљне грешке. На пример, млади људи су решили да «покушају», није им успело, и разишли су се. А «неуспех» је могао да се деси из много разлога од којих је та врста неусаглашености на последњем месту.

Хармонични интимни односи су веома сложена, танка ствар, и они се могу створити само у временски дугом заједништву људи који се воле, који веома добро познају особине и жеље оног другог. Ево зашто млади треба да се чувају до брака. Настало је такво време, када људи због одвојености од вере и традиције праве многе грешке, нису могли да се сачувају у чистоти и целомудрености. Али Божанска благодат немоћног лечи и празног испуњава. Господ помаже сваком човеку који му се искрено обрати. Само је потребно да се очисти кроз покајање, исповеди се и сам пожели да се промени. Ако сте решили да повежете свој живот са неким човеком, никако га не треба корити због прошлости. Наша тема је период до брака и може се назвати генералном репетицијом, припремом за брак и провером осећања. Женик и невеста треба још пре венчања да се науче да воле, праштају, радују једно друго, моле се једно за друго. Када сам ја рукоположен у свештенички чин, свештеник који ми је саслуживао, рекао ми је: «Не стичи лоше навике, труди се од самог почетка да све радиш добро и правилно, касније ће ти бити лакше ». То се може рећи и за породични живот. Још пре брака треба учити како правилно изградити своје односе. Ничег се не бојте. Човек, ступајући у супружнички савез, испуњава Божју заповест: Није за човека добро да буде сам (Књ. Пост. 2, 18), и ако он измоли од Бога помоћ и ако су његове намере искрене, Господ ће му обавезно помоћи.

Из књиге свештеника Павела Гумерова «Мала Црква», Сретенски манастир, 2008. г.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 23 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.