header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Укро-нациста Порошенко и истанбулски расколник Вартоломеј потписали споразум о „аутокефалији“
Укро-нациста Порошенко и истанбулски расколник Вартоломеј потписали споразум о „аутокефалији“ Штампај Е-пошта
субота, 03 новембар 2018

 Председник Украјине Петро Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј потписали су споразум о стварању самосталне украјинске цркве. Церемонија је одржана у резиденцији патријарха у Истанбулу.

        - Данас је историјски дан. Потписали смо споразум о сарадњи између Украјине и Васељенске патријаршије. Украјинци су молили да им Господ пошаље јединствену православну аутокефалну цркву - рекао је Порошенко након потписивања.

Према речима украјинског председника, "завршава се процес, створени су сви услови за припрему Васељенског сабора како би томос био дат у складу са канонима аутокефалне цркве".

Вартоломеј је поновио да он има право да даје аутокефалност и изразио мишљење да ц́е овакве акције "помоц́и да се превазиђе раскол који постоји у Украјини вец́ 30 година".

- Захваљујем вам на посети Васељенској патријаршији, на прелепом храму Светог Андреја који сте нам дали у Кијеву, да буде стално представништво мајке-цркве у престоници Украјине - поручио је Вартоломеј Порошенку.

Извор: „Вести онлајн“

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.