header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Вартоломеј позвао све Помесне Цркве да признају нову „цркву“
Вартоломеј позвао све Помесне Цркве да признају нову „цркву“ Штампај Е-пошта
недеља, 06 јануар 2019

 Васељенски патријарх Вартоломеј позвао је помесне православне цркве да признају нову црквену структуру, такозвану „православну цркву Украјине“ и назову је „најсветијом црквом Украјине“, наводи се у тексту томоса о аутокефалности који је потписан у Истанбулу.


„У границама територије Украјине успостављамо аутокефалну цркву, нашу духовну ћерку, и позивамо све светске православне цркве да је признају као сестру и помињу је под именом ’најсветије цркве Украјине‘, чији центар је историјски град Кијев. Она не може да поставља епископе нити да оснива парохије ван граница државе“, наводи се у документу.

У томосу се наглашава да „први представник (митрополит Епифаније) мора да шаље потребне грамате васељенском патријарху и другим представницима, од којег ће добијати свето миро“.

Раније је васељенски патријарх Вартоломеј потписао томос за нову украјинску структуру, такозвану „православну цркву Украјине“. Уочи потписивања документа о аутокефалности одржан је молебан којем су присуствовали председник Украјине Петро Порошенко, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин, председник Врховне раде Андреј Парубиј, поглавар ПЦУ митрополит Епифаније, васељенски свештеници, као и други украјински политичари и јерарси расколничке црквене структуре.

 

Извор: „Спутњик“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 06 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.