header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Информативни и мистични рат за Свету Гору
Информативни и мистични рат за Свету Гору Штампај Е-пошта
уторак, 12 фебруар 2019

Свештени Кинот Свете Горе Атон, на заседању одржаном 11.2.2019. године, није донео никакву колегијалну одлуку у погледу свог става према новој украјинској расколничкој структури званој „Православна црква Украјине“, известила је руска „Цариград ТВ“,  позивајући се на сопствене изворе.

 

         „Цариград“ прецизира да је на јучерашњем заседању Кинoта заиста постојао предлог да се разговара о „украјинском питању“, али су представници свих манастира Атона дошли до закључка да би дискусију о овој теми требало одложити. Након тога питање „ПЦУ“ је било затворено и више се није узимало у разматрање.

Такође, извори „Цариграда“ поричу да су у Киноту даване било какве изјаве о подршци Атонаца позицији Константинопољске патријаршије за промоцију ПЦУ и изјаве о статусу хелинизма.

Подсећамо да је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ објавила вест да је на заседању Кинота Свете Горе Атон 11. фебруара било издато саопштење у коме је дата изричита подршка Фанару по „украјинском питању“, а такође упућен и позив да се не дозволи понижавање хелинизма:

„Света Гора је на страни Васељенске Патријаршије и нећемо никоме дозволити да је понижавају. Хеленизам и Васељенска Патријаршија имају примат у Православљу. Света Гора жели да сачува мир и јединство Цркве, али Светогорци неће дозволити да било ко унижава хеленизам и Васељенску Патријаршију".

По извештавању „Ромфее“, Атонци су, наводно, још изјавили:  

„Важно је сачувати јединство Светих Манастира и послати у свим правцима јасну поруку да никомо није дозвољено да учини Атон својим инструментом. Зато што Гора Атон припада свима, - преноси „Ромфеа“ став представника Свете Горе. – Ми желимо да сачувамо мир и јединство Цркве. Међутим, као Светогорци, не прихватамо понижавање хеленизма и васељенске патријаршије“.

По информацији „Савеза православних новинара Русије“, за 14. фебруар планирано је следеће заседање Свештеног Кинота Свете Горе, после кога може бити озваничена позиција представника свих манастира Атона о актуленим питањима.

Подсећамо, Свештену општину Свете Горе чине представници свих двадесет светогорских манастира, од којих су 17 грчких, један српски, један руски и један бугарски.

Бугарска домишљатост: пошто је речено да ће делегација "ПЦУ" ових дана покушати да посети све светогорске манастире, бугарски манастир Зограф је прогласио карантин

(фото: "Светогрске стазе")

Као што смо раније већ известили, делегација квази религијске националистичке секте зване „Православна црква Украјине“ налази се на Светој Гори по благослову инстанбулског расколника Вартоломеја. Три Свете обитељи – манастир Светог Пантелејмона, Зограф и Дохијар, затворили су своја врата пред представницима украјинских расколника. После примања делегације „ПЦУ“ у Ватопеду, седморица монаха напустили су ову обитељ.

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 фебруар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.