header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Књига коју крију: "Црна књига психоанализе - живи, мисли и осећај се боље без Фројда"
Књига коју крију: "Црна књига психоанализе - живи, мисли и осећај се боље без Фројда" Штампај Е-пошта
субота, 30 март 2019
       Не тако давно, Министарство здравља и солидарности Француске (ДГС) са два удружења затражило је од ИНСЕРМ-а експертизу за анализу стране и домаће научне литературе и процену делотворности психодинамичких / психоаналитичких, когнитивно-бихевиоралних и породичних психотерапија.

Главни резултати евалуационих студија били су повезани са анксиозним поремећајима, поремећајима расположења, шизофренијом, поремећајима исхране, поремећајима личности и зависности од алкохола код одраслих. Анализиран је и специфичан рад на деци и адолесцентима.

Иако су резултати изазвали мали скандал, научни рад је објављен на сајту Министарства и у различитим научним архивима. Међутим, медијска пажња недостаје, али не и политичка. Научна експертиза је дискретно уклоњена са веб странице Министарства здравља коју је водио Phillippe Douste-Blazy.

Љута због тога, Catherine Meyer и Laurent Beccaria са Mikkel Borch-Jacobsen, Jean Cottraux, Didier Pleux, Jacques Van Rillaer су одлучили да напишу и објаве колективни рад који ће јасно открити позадину овог мини скандала.

Тако је настала књига "Књига психоанализе" (Le Livre noir de la psychanalyse), у којој је сакупљено 40 радова светских аутора специјализованих за психијатрију, историју психијатрије и филозофа. Аутори представљају озбиљну критику Фројдових теорија и историјске психоанализе. Део који је изазвао најконтроверзније питање везан је за неефикасност терапије психоанализом.

Критике су само наставак, већ познатих критика објављених  у раду Critiques de la psychanalyse, у којима аутор Michel Onfray говори о одсуству било каквих доказа да психоанализа функционише. Michel Onfray је познат по још једном раду који разоткрива Фројда и његове следбенике: Сумрак идола (Le Crépuscule d’une idole)

У књизи "Црна књига психоанализе" налазимо критике везане за тамну страну Фројдове историје. Откривају се разлози за неочекивани пораст психоанализе, његове границе и жртве.

Књига открива митове и легенде о психоанализи, лажном исцељењу, манипулацији разним статистичким подацима и врло упитном етосу психоанализе.

Према историчарима, Фројд и његови следбеници су лагали о стварном учинку психоанализе, клиничким испитивањима и терапијским резултатима. Створена је легенда о Фројду, који још увек живи, заснован на лажима и манипулацијама.

Фројдова писма Fliessu, потврђују изнесено у књизи, иако многим писаним и необјављеним документима похрањеним у Конгресној библиотеци у Вашингтону, историчари немају потпуни приступ. Међутим, психолог Ернст Фалзедер тврди да се архиви коначно може приступити од 2009. године након што је тајност уклоњена.

Као и у свим доменима и психоанализа  је постала жртва својих следбеника. Дојучерашњи прогресивци и критичари свуда унаоколо постају агресивни догматичари који не желе да чују објективну критику, али је другима упућују без устезања, не проверавајући своје већ откривене доктрине, као и аргументе засноване на митовима и лажима.

 

Извор: „Логично“

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.