header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Дон Гргуре ми ти се кунемо, да са твога пута не скренемо!
Дон Гргуре ми ти се кунемо, да са твога пута не скренемо! Штампај Е-пошта
четвртак, 25 април 2019

 Узвратна посјета редовника и редовница Бискупије дубровачке Епархији ЗХиП

17. 04. 2017, на Свијетли Понедељак, град Требиње и Епархија захумско-херцеговачка и приморска почаствовани су посјетом око 70 редовника и редовница Бискупије дубровачке, предвођених бискупом монсињором Матом Узинићем. Госте из Дубровника дочекали су монаси, монахиње, свештеници и вјероучитељи из Требиња и Дубровника, на челу са Његовим Преосвештенством, епископом Григоријем.

           У питању је узвратна посјета након првог дружења такве врсте, организованог у Дубровнику током Молитвене осмине јануара 2016. године. На тај начин, начињен је нови корак напријед на путу међусобног упознавања и продубљивања односа припадника двају цркава, путу који су својим напорима и успешном међусобном сарадњом трасирали двојица архијереја.

Дружење је отпочело посјетом и заједничким доручком у манастиру Светих Апостола Петра и Павла. Потом су драги нам гости посјетили и манастир Тврдош, након чега су приступили евхаристијском слављу у требињској Катедрали Рођења Блажене Дјевице Марије, које је предводио бискуп Узинић, а присуствовали су му и православни предвођени својим епископом.

Разговори на бројне актуелне теме које су заподенули припадници двају цркава, настављени су на нешто формалнијем нивоу у виду два кратка предавања, која су окупљенима одржали сестра Катарина Маглица, врховна главарица Сестара доминиканки конгрегације Светих Анђела Чувара, и отац Вукашин Милићевић, асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Кровна тема излагања, организованих од стране Центра за философију и теологију, била је „Мисија Цркве у XXI вијеку“. Излагачи су теми приступили са различитих аспеката, али су били веома блиски у изнесеним закључцима. Сестра Катарина говорила је о изазовима за мисију Цркве, нарочито истичући да је за успјешну мисију неопходна ре-евангелизација самих мисионара, као и то да је мисија одговорност не само „професионалних“ мисионара, већ свих нас хришћана. У закључном дијелу свог излагања, она је посебно нагласила потребу за међусобним зближавањем међу хришћанима. У сличном духу, отац Вукашин упозорио је на опасност „унутрашње секуларизације“ Цркве, тј. њен заборав сопствених новозавјетних и есхатолошких основа. Следујући Бонхеферу, апеловао је на то да се Црква одупре „глупости“ самодовољности, духовне гордости и осуђивања. Као посебно велики проблем навео је унутархришћанске подјеле које савременом свијету дјелују аутистично, те истакао да напор око успостављања јединства није нека успутна и небитна активност, већ насушна потреба хришћана како би Црква успјела да преживи, не у смислу пуког опстанка, већ као заједница која је у стању да буде „со земљи“ и преображава свет.

Послије предавања, дружење је настављено најприје на ручку у епархијском дому, а потом и током посјете требињском Саборном храму, Музеју Херцеговине, те Херцеговачкој Грачаници, тј. комплексу Црквина.

Читав сусрет одиграо се у веома пријатној и пријатељској атмосфери, а овакво расположење свих сабраних подвукли су и потврдили у својим поздравним обраћањима владика Григорије и бискуп Мате, радујући се због тога и захваљујући Богу и једни другима.

Посебно свечан тон овом сусрету дала је срећна околност да се догодио у данима када сви хришћани заједно прослављају празник Васкрсења Христовог. Осокољени веома пријатним искуством заједничарења, надамо се да ће слични сусрети у будућности бити све чешћи, а заједничке прославе празника све мање плод случајности, а све више резултат договора и растућег степена јединства.

 

 
 
 
 
 
 

 

Фото: http://www.dubrovacka-biskupija.hr

https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=26428

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.