header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Са седница Сабора у четвртак и петак
Са седница Сабора у четвртак и петак Штампај Е-пошта
субота, 18 мај 2019

 Како „Борба за веру“ сазнаје из својих извора у врху СПЦ, заседање Сабора у четвртак било је обележено прозивањем самопроглашеног мајмуна Максима Васиљевића за дарвинизам, издајство Светосавља и брукање СПЦ пред светом.

          Максимови главни критичари били су епископ бачки Иринеј, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ крушевачки Давид и епископ врањски Пахомије. Максим се бранио лукавствима, говорећи да су његове речи, тобоже, вађене из контекста и да он, просто, није био добро схваћен. У тренутку када је сукоб дошао до усијања, владика жички Јустин је предложио да Максим напише покајничко писмо и да му се опрости. Управо тако се и догодило.
 
Епископ бачки Иринеј и Максим Васиљевић
 
+ + +

Сутрадан се расправљало о тзв. „македонском проблему“, односно о ставу СПЦ према расколничкој „Македонској православној цркви“.  Ту се одмах огласио стари паписта митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је рекао да се Фанару не сме ништа веровати и да ће нас они издати као што су издали и Русе. И по овом питању поново су се јавили амерички шпијуни бискуп Гргур и Максим, који су тражили да СПЦ одмах започне преговоре са Македонцима како нам се не би десило да изгубимо Македонију заувек. Ту се умешао епископ Иринеј бачки, и тада је настала пометња. Гргур му у лице говори да је он највећа сметња преговорима и да ако он буде опет у комисији СПЦ за преговоре, да се проблем са Македонцима никад неће решити. Буловић му је одговорио да је изненађен његовом храброшћу и смелошћу да се јави после јучерашњег дуела који је имао са председником Србије Александром Вучићем. Тако је пропао Гргуров покушај да се Буловић избаци из Комисије за преговоре са Македонцима.

Амерички шпијун бискуп Гргур и паписта Амфилохије Радовић

+ + +

Јуче ја гост Сабора био архиепископ кипарски Хризостом, чија је дипломатија била у стилу „округло па на ћоше“. Циљ његове посете био је разговор о украјинском проблему, при чему је кипарски владика најпре хвалио канонски став СПЦ, да би, потом, рекао да ми морамо да поштујемо „првојерарха“ Вартоломеја уз сличну, профанариотску, реторику. Разговор је завршен јалово. После сликања отишао је, ћопајући, из Патријаршије, уз пратњу (а чију би другу?), епископа бачког Иринеја Буловића.

Архиепископ кипарски Хризостом у посети Београдској Патријаршији

+ + +

Још један од америчких шпијуна, епископ милешевски Атанасије Ракита, опет се жалио на бившег епископа милешевског Филарета, свргнутог са трона по америчком дикатату. Ракита је рекао да му Филарет смета и да му, скупа са Војиславом Шешељом, прави проблеме измишљајући да има жену, Александру, и децу. Такође је пребацио владики Филарету да је истерао монаха Павла Пујића из манастира, коме се „губи сваки траг“ и да „нико не зна где је“. „Филарета не желим више у својој епархији, и молим да га пребаците било где“, рекао је Ракита.

 Амерички шпијун Атанасије Ракита и правоверни владика Филарет

+ + +

На Сабору је дошло и до ароданције неких епархија. Владика бањалучки Јефрем је Мркоњић и Јајце дао владики Сергију, а Сребреницу и Милице је Фотије дао Хризостому, који је „цветао“ од радости због тога.

Јуче је, такође, било речи и да се формира добојска епархија, и око тога је најпре постојала сагласност. Међутим, када је неко предложио владику Герасима за ту епархију, настала је права пометња. Одједном је дошло до промене мишљења, те су и првобитни заступници такве идеје били против. Најгласнији противник био је Фотије, а онда му се придружио и владика Јефрем.

+ + +

Садашњи епископ канадски Митрофан и бивши Георгије, опет су се свађали. Митрофану смета кућа у којој живи безаконо свргнути са трона епископ Георгије, а коју је Митрофан преписао 50% на свог секретара Јована Марјановића, који је, иначе, пре месец дана ухваћен у крађи новца у цркви и Торонту, у чему су га снимиле камере и због чега га је Митрофан већ истерао са посла.

Епископ канадски Митрофан

Владика Георгије је јавно питао Митрофана шта ће се десити ако његов бивши секретар, клептоман, одлучи да прода „својих“ 50% те куће и изме новац за себе? Узгред, вредност те куће је најмање милион долара.

Правоверни владика Георгије

Као и до сада, читаоци „Борбе за веру“ ће и у наредним данима бити истинито и ажурно информисани о свим битним догађањима на Сабору.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 19 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.