header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ревнитељска порука Антиохијске Патријаршије: Могућа детронизација расколника са Фанара
Ревнитељска порука Антиохијске Патријаршије: Могућа детронизација расколника са Фанара Штампај Е-пошта
субота, 01 јун 2019

 ВИКАР АНТИОХИЈСКОГ ПАТРИЈАРХА:

ПОМЕСНЕ ЦРКВЕ МОГУ САЗВАТИ СВЕПРАВОСЛАВНИ САБОР И МИМО ЦАРИГРАДА

Викар патријарха Антиохије и целог Истока – епископ Ерзурумски Кајс – изјавио је да његова Црква допушта могућност детронизације цариградског патријарха Вартоломеја због давања томоса украјинским расколницима.

          Епископ Кајс је навео да је могуће сазивање Свеправославног сабора – чак и без учешћа Цариградске патријаршије – „зато што је Вартоломеј направио грешку“:        

- Ми са чашћу признајемо Цариградског патријарха, али је проблем у томе што је он допустио грешку. Ако све Православне цркве сазову сабор без њега и донесу одлуку о детронизацији – то је могуће.

По Касовим речима, Свеправославни сабор се сазива када се свака Црква унутар себе усагласи о неком крупном питању. После тога се „упућује молба Цариградском патријарху“.  Али, постоји и други пут:

- Свака Православна црква  има право да се са другима договори о сазивању Свеправославног сабора. Дакле: без Цариграда.

 

Епископ Ерзурума Кајс

Викар патријарха Антиохије и целог Истока у овом контексту посебно наглашава да његова црква није поборник радикалних мера и залаже се за мир у православном свету и прецизира:

- Ми бисмо више волели да Цариградски патријарх преиспита своју одлуку, да се црквена криза у Украјини реши мирно и да се расколници врате у своју канонску цркву.

У децембру прошле године је од две расколничке структуре створена „Православна црква Украјине“ која је у фебруару од Вартоломеја добила „томос о аутокефалности“.

Антиохијска православна црква заузима треће место у диптиху помесних православних цркава.

То је једна од четири древне патријаршије.

 

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.