header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ново занимање бискупа Гргура - избацивач
Ново занимање бискупа Гргура - избацивач Штампај Е-пошта
недеља, 02 јун 2019

 ИНЦИДЕНТ Избачена с Форума дијаспоре у Бањалуци због СВАЂЕ С ВЛАДИКОМ

Потпредсједница Централног савјета Срба у Њемачкој Славица Кинтеро Мароне избачена је у петак са Форума дијаспоре у Бањалуци под образложењем да није добродошла због свог непримјереног понашања.

Славица, која је у Бањалуку дошла у четвртак на позив Владе Републике Српске како би учествовала у раду Форума дијаспоре, који је током два дана окупио преко 200 учесника из више од 30 земаља, казала је за Српскаинфо да је за њено избацивање са скупа крив вербални „окршај“ са бившим епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем.

Она појашњава да је владика Григорије, који већ годину дана води епархију франкфуртску и цијеле Њемачке, у четвртак увече био један од панелиста на тему очувања културе и традиције Срба. Том приликом је говорио о свом раду у Њемачкој и свом виђењу Срба у тој земљи.

– Било је неког говора да би он требао писати неки приручник православног понашања за нас Србе и омладину у Њемачкој, што је мене на неки начин изреволтирало. Срби су већ дуже вријеме огорчени радом владике Григорија у Њемачкој због његовог понашања – прича нам Славица.

 


 

Владика „избацивач“

Она појашњава да је разлог за то чињеница да је владика Григорије убрзо по свом доласку у Њемачку избацио 6 српских културно-умјетничких друштава из њихових просторија у којима су вјежбали фолклор и дружили се, а које су биле смјештене у црквеном кругу у Минхену.

Славица истиче да се у тих 6 културно-умјетничких друштава налази велики број српске дјеце и омладине, чији су родитељи и дједови изградили цркве и црквене домове у Њемачкој и својим матичним земљама.

– Све су то изградили својим новцем и дође нови владика и избаци их напоље. Омладина у Њемачкој га због тога сада зове „владика избацивач“. Владика Григорије то није поменуо на панелу, али ја нисам могла да прећутим ту чињеницу па сам устала и узела ријеч, иако ми она није дата. Рекла сам да од владике очекујем љубав, која изгледа тако да воли српски народ са којим је у Њемачкој. Казала сам да очекујем од њега да исправи грешку због масовног избацивања српских културно-умјетничких друштава из просторија цркве – истиче Славица.

“Српска дјеца нису неваспитана”

Она додаје да је свјесна да је узела ријеч мимо реда, али да је била свјесна да ће тешко другачије добити прилику да нешто каже.

Славица истиче да су српска дјеца и омладина у Њемачкој њен понос јер они представљају српско потомство и будуће генерације Срба, те да их треба везати за матицу, а не избацивати из цркве. Додаје да Григорије није први владика који је тако нешто направио, те да је просто морала одреаговати.

– Владика Григорије се надовезао на моје ријечи и рекао да су наша дјеца у Њемачкој неваспитана. Казао је да наша дјеца имају вриједности „Пинка“ и да у дворишту цркве праве роштиљијаде. Устала сам поново и рекла му „срам вас било“ – појашњава Славица.

Она истиче да је очекивала да ће је организатори након овога прекорити и замолити да се више не узима ријеч мимо икаквог реда.

Шок на улазу у зграду Владе Српске

Међутим, како каже Славица, у четвртак јој се нико није обратио и након што је завршен панел отишла је у хотел у којем је била смјештена. Шок је доживјела дан касније када је ујутро дошла пред Владу Републике Српске и покушала да уђе на скуп.

– На улазу су ме дочекали људи из организације и рекли да ми одузимају акредитацију и да не могу присуствовати панелу због мог непримјерног понашања. Казали су да сам повриједила рад панела и да није пожељно да присуствујем даљем раду Форума. Додали су да могу остати у хотелу али да ми се одузима право присуства – истиче Славица.

Она даље наводи да је покушала да их замоли да је ипак пусте под условом да се више не јавља за ријеч и да се ако треба извине владики Григорију, али нису имали слуха за њену молбу.

Славица каже да ју је тај потез јако повриједио јер није очекивала да ће је неко избацити са скупа јер њене критике нису биле упућене Влади Републике Српске нити представницима дијаспоре, већ искључиво владики Григорију.

 


 

Народ градио цркву

Наша саговорница истиче да не дозвољава никоме да вријеђа дјецу и омладину у Њемачкој, посебно ако се узме у обзир чињеница да чак и влада те земље каже да су Срби рангирани као трећи најбољи странци у земљи.

– Зашто би један владика рекао да смо ми неваспитани дивљаци – упитала је Славица.

Она каже да су удружења која је владика Григорије избацио из њхових просторија позната по својој хуманости и спремности да помогну Србима у матици. Као примјер наводи да су та удружења били организатори хуманитарног концерта у Минхену за дјевојчице из Републике Српске и Србије које су обољеле од Лафорине болести. Ријеч је о сестрама Гајић из Бањалуке и Љубице Блечић из Београда.

– Тако да су та наша дјеца својим концертом показали православну љубав у пракси, а онда доживе избацивање од стране владике. Јесте то својина СПЦ, али је и народна, јер је грађена њиховим парама – категорична је Славица, која већ 25 година живи у Висбадену у Њемачкој и исто толико година је посвећена српској дијаспори.

Очување српске традиције и културе

Славица, која је посвећена очувању српске културе, традиције и идентитета, има и своју организацију под називом „Балкан артист“, која је чланица Централног савјета Срба у Њемачкој.

Овај Савјет окупља око 40 српских организација у Њемачкој, и једини је који представља Србе у њемачком парламенту – Бундестагу и влади.

Славица истиче да у Њемачкој тренутно живи око 820.000 грађана српског поријекла. С обзиром на убрзани одлив становништва из Српске и Србије у посљедње вријеме, вјерује да ће тај број у Њемачкој ускоро досегнути милион.

“Нарушавала ток дискусије”

Из организационог одброра Форума дијаспоре у Бањалуци кратко су потврдили за Српскаинфо да је Славици у петак ујутро одузета акредитација и забрањено даље учешће на скупу. Навели су да то нема никакве везе због онога што се десило између ње и владике Григорија, већ због непримјереног понашања.

– Имали смо жалбе и притужбе других учесника панела на њено понашање, јер је нарушавала ток дискусије – навели су кратко.

 

Извор: srpskainfo.com

Последњи пут ажурирано ( недеља, 02 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.