header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Владика Николај: Господину Томи О.: Има ли судбине
Свети Владика Николај: Господину Томи О.: Има ли судбине Штампај Е-пошта
субота, 13 јул 2019

 Пишете, како сте навршили осамдесет година, и како сте још снажни и млади духом. Много, много пута смрт Вам је долазила ближе од кошуље, но увек сте неком судбом изненадно спасавани. Зато питате: има ли судбе, и како Православна црква гледа на судбу?


Ако се под судбом разуме слепа случајност или фаталност, Црква је томе одсудно противна, одричући постојање такве судбе. Црква је сва на Разуму и од Разума и кроз Разум. Она ништа не приписује ни слепој случајности ни слепој фаталности но све промислу свесилнога и свевидећега Бога, који дејствује на вишем плану целисходности а с обзиром на каквоћу тајних мисли, осећаја и дела људских. Сама реч судба долази од речи суд, у овом случају – суд Божији. Сјећам се судова твојих од искони, Господе, и тјешим се, говори Псалмопевац. То јест: сећа се, како је Господ награђивао праведнике и кажњавао грешнике још у овом свету. Опет говори: од судова твојих убојах се. И опет: по суду твојему оживи ме (Пс. 119). У словенском тексту свуда овде стоји судба место суд. И ми често кажемо: како ти судиш о тој ствари? што значи: како мислиш о тој ствари? Судба је, дакле, мисао Божија о свему што бива и што се догађа; али не мисао пасивна и немоћна као људска, но активна и одлучујућа. Неко се спремао увече да сутрадан иде у оближњи град, но те ноћи стигла га смрт и пренела у далеки небески град. И људи говоре: таква му судба. Неко се спремао да узме једну девојку, но на једном венчао се с другом. Опет људи говоре: судба! Неко се извукао из рова у позадину војске, но под шатором нађе га куршум и – смрт. Опет: судба! Али никад и нигде „слепа“ судба но судба видовита, од Бога Мислитеља и Промислитеља, који свему зна зашто. Ко рекне: слепа судба, тиме исповеда само своје неразумевање узрока и смисла неког догађаја. Без праведнога и милостивога Бога ништа се људима не догађа. Да поновимо опет ону реч Спаситељеву: ниједан врабац не може пасти на земљу без Оца вашега; а у вас је и свака длака на глави избројана (Лк. 12,7). И тако, ничија судба није ни слепа ни случајна, но мисаона и промисаона. По таквој интелигентној и видовитој судби Ви сте много пута избегли приближену смрт, и наџивели сте судије своје, који су Вам потписивали смртне пресуде. Од Бога Вам живот и спасење.

 

Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 185. писмо.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.