header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Докле више, новотарци? - освештавају колач непостојећој "светитељки"
Докле више, новотарци? - освештавају колач непостојећој "светитељки" Штампај Е-пошта
среда, 07 август 2019

 БИБИЈАKО САСТИПЕ!

Овако је у Београду прослављен једини ромски празник

Бибијако састипе, бибијако састипе, после сваке песме одзвања под белим шаторима на прослави јединог ромског празника.


Бибијако састипе код Данијела и Жаклине, са три слике деце и централном иконом тетке Бибије - дочекује нас на улазу у пространо двориште. Ромска застава вијори се на врху куће.

Сви су овде: фамилија, родбина, пријатељи и прве комшије породице Томислава Ђорђевића, овогодишњих домаћина ромског празника посвећеног Бибији.

Четири недеље пред Васкрс Роми обележавају свој једини празник у част Теткице, неканонизоване светице којој се моле за здравље деце.

Свештеник реже колач у част непостојеће "светитељке"

- Сви Роми славе ту славу и то је једина ромска слава коју ми стварно имамо. Славимо ми наше, српске славе: Светог Николу, Ускрс, Божић... Али ово је једина слава коју имамо. То је дечји празник. Kад кажемо "бибијако састипе", ми се молимо за здравље све наше деце. И наше и српске - причају нам домаћини.

    

На километар од улаза ођекује музика са разгласа, оре се народњаци, звук се ломи о збијене куће. Деца трче обучена у оделца, зализана и весела: личи на славље као свако друго. А није.

Олтар посвећен заштитници насред је дворишта. Украшена погача, тамјан и цвеће на столу су с иконом Бибије. Све заједно представља олтар око кога се читав обред одиграва. Он је окренут ка музици, ка њему гледају сви који уђу, а око њега се преноси и слава следећем домаћину.

 

- То се слави ко зна кол’ко, да не кажем 200, 300, 400 година. Традиција. Одувек се слави - уводи нас у обичаје домаћин Томислав Ђорђевић, у Умчарима познатији као - Тома Цимба.

Гости долазе већ у 11 сати. Ни најјаче сунце у подне никоме не смета - игра се и пева. Музичаре ките новчаницама. Најсрећнија су деца којој домаћини уручују пакетиће пуне слаткиша, јер ово је ипак у њихово здравље.

Два сата касније ред је да тек пристигли свештеник пресече колач и славу преда новом домаћину, добровољцу. Појање и "Оче наш" означава крај свештеничког боравка на слави. Чим је молитва завршена, са свих страна из свег гласа чуло се: "Бибијако састипе!" Уз овације наставља се журка.

- Обичај је да однесемо славу у кућу новом домаћину, поседимо тамо 15-20 минута, па се враћамо назад. Одмарамо се, а онда нас купе аутобуси и одлазимо у свечану салу где нас чека журка и где се цело насеље скупља и слави до зоре - узбуђен је Цимба.

Три тигања

______________________________ _____________________________

МУЗИKА, ПАСУЉ И УЖАРЕНИ ТИГАЊИ

Овако Роми прослављају свој једини празник (ГАЛЕРИЈА)

Ово је једина слава баш наша ромска коју ми имамо - рекао је с врата Томислав Ђорђевић, познатији као Тома Цимба када нас је дочекао на прослави празника посвећеном Бибији ("Теткици") под белим шаторима у Умчарима.

Прочитајте још...

________________________________ ______________________________

Негде при крају славља, домаћини су кроз шатор кренули са три тигања у којима је горела ватра. Свако од гостију добио је мало тамјана које су потом бацали у ватру.

- Овако се прославља, баца се у ватру за здравље и срећу, за нашу децу - брзо је делећи тамјан добацила домаћица, а потом нестала провлачећи се кроз гужву и дим.

Kо је Бибија?

"Икона"

Према предању, Бибија или Тетка ишла је од врата до врата кроз једно село са два своја јарета у време када је харала колера. Нико није хтео да је пусти у кућу до сиромашне породице са шесторо деце. Поделили су са њом парче хлеба, а она је њихову болесну децу те ноћи излечила. Од тада православни Роми широм света славе Бибију, молећи се тако за здравље деце. У појединим деловима Бибија се слави око дрвета, обично око крушке коју украшавају. Чудотворна тетка Бибија је 1929. добила своју икону.

 

           По материјалу "Блица" и "Ју тјуб"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.