header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Расколник са Фанара: Константинопољ се неће мешати у унутрашње ствари "Украјинске православне цркве" Штампај Е-пошта
недеља, 11 август 2019

 Председник Украјине Владимир Зеленски у сусрету с констанинопољским патријархом Вартоломејем у Истанбулу, изјавио је да ће власт штити независност цркве.

         „Наша заједничка вреност је – живот човека. И то је главно за мене, нарочито сада када сам постао председник Украјине. Власт не треба да се меша у црквене послове, и ја ћу штитити независност цркве“, - рекао је Зеленски, чије речи преноси његова информативна служба.

Патријарх Вартоломеј је са своје стране потврдио подршку територијалној целовитости и суверенитету Украјине, а Зеленски му се захвалио на таквој позицији.

Вартоломеј је такође пренео Зеленском да се Константинопољ неће мешати у унутрашња питање цркве у тој земљи.

„Баш као што смо вам 1031. године дали крштење, тако смо вам и сада дали независност, могућност да ваша Црква самостално и без икаквог спољњег уплитања врши своју службу. Константинопољ се никада неће мешати у унутрашње ствари Украјинске православне цркве. Она је у потпуности независна и аутокефални “, рекао је Вартоломеј на састанку са Зеленским.

Вартоломеј је уверавао да ће од Константинопоља Украјинска „црква“ имати „само високу заштиту“ и „сталне молитве за успех свог дела“.

 

Извор: "Интерфакс религија" / "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 79 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.