header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Владика Николај: Безименом дописнику: О главној разорној догми
Свети Владика Николај: Безименом дописнику: О главној разорној догми Штампај Е-пошта
среда, 14 август 2019

 Ко си и шта си, не пишеш. Но потписујеш се као „безверац и добар родољуб“. Кажеш, како усвајаш основну догму московских безбожника о непостојању Божанства, а све остало што они проповедају одбацујеш, и остајеш – добар родољуб. О бедни човече, ко те наведе на клизавицу на којој нема задржања? Јер за што ћеш се ухватити, да би се вратио на висину, са које си поклизнуо у понор? Изгубио си веру; прекинуо си, дакле, уже које те везивало за Створитеља твога, пружио си обе руке у руке сатане, и опет мислиш задржати се где ти хоћеш!

           Московски безбожници су доследни, а ти ниси доследан. Одрекавши Бога они су доследно одрекли и све остале вредности до краја: и брак, и отаџбину, и душу, и савест, и морал. А ти оставивши Бога мислиш, да све остало задржиш. Они су на злом путу доследни, а ти недоследан. Не можеш ти усвојити њихову главну разорну догму, из које проистиче сва остала разорност на свима пољима и у свима правцима, па се задржати на једном месту где ти хоћеш. Мораш бирати: или никако не ступити на њихов клизави пут, или падати с њима до краја у пропаст. Кад Бога не би било, као што они у безумљу тврде, онда би људи били једна случајем створена гомила гусеница које, по њиховом мнењу, треба само подједнако ухранити за смрт. То је њихова друга главна догма: ухранити све људе подједнако за посек смрти. Јер одбацивши веру у свемоћнога Бога, они су остали са вером у свемоћну смрт. Зато, кад они говоре о „рају земаљском“, говоре у ствари о трпези постављеној на зубу смрти.

Знај, да онај ко изгуби Бога из ума и срца, осећа се наједанпут разрешен од својих обавеза, огољен од свих својих на-да, помрачен умом и отрован срцем. Убиство је тада за њих исто тако оправдано као и самоубиство; брак је за њих комедија, љубав према деци глупост, љубав према домовини још већа, пријатељство – ортаклук. Јер је сав свет за њих обор стоке без пастира, а живот случајна плесан на леђима земље. Све је то доследно за онога ко Бога одрекне. А ти куд си наумио? „Безбожник и добар родољуб!“ Тешко земљи с таквим родољубима, и народу с путовођама с угашеним лучем! Видјећеш, како ће се истријебити безбожници, говори пророк (Пс. 37, 34). Или, зар ниси видео до сада? Ил’ ниси слушао, како су прошли безбожни људи и безбожне гомиле људи? Ако ти почнем набрајати имена њихова од старих времена до данашњег дана, требаће дуго времена и много мастила. Разбиће, чувај се, разбиће Свевишњи безбожника у будућности, као што га је разбијао и у прошлости – разбиће га као што се разбија суд лончарски, говори велики Исаија (Ис. 30, 14). Зато ти чувај свој живот и разум. А ово двоје може човек сачувати само помоћу Дародавца живота и разума.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 178. писмо.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.