header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Доказ да је Степинац знао за зверства у НДХ
Доказ да је Степинац знао за зверства у НДХ Штампај Е-пошта
уторак, 03 септембар 2019

 На Сајму књига у октобру биће представљена тројезична монографија међународне експертске групе „Усташко коначно решење пре нацистичког”, на око 1.200 страница, са око 300 докумената, међу којима је и писмо загребачком надбискупу „часног Хрвата”, у којем га обавештава о погрому над Србима

        Пре јучерашње промоције књиге проф. др Гидеона Грајфа у Матици српској, у Архиву Војводине је овај историчар и истраживач Холокауста, са двојицом колега са ОНО академског колеџа из Израела, Давидом Сороцкином и Давидом Битоном, имао увид у Досије 562, из приватног фонда Славка Одића. По одобрењу Владе Војводине, израелски историчари су наставили своја истраживања, а јуче су имали прилику да виде и писмо које је анонимни „часни католик и Хрват” написао кардиналу Алојзију Степинцу, упознајући га са најмонструознијим детаљима зверстава које су хрватске усташе и припадници клера чинили према Србима на територији Независне државе Хрватске. Писмо указује да је Степинац, бар од фебруара 1942, знао шта се дешава на територији НДХ, а посебно у логору смрти Јасеновац.

Започевши речима да му писмо упућује „као чoвeк чoвeку, кao хришћaнин хришћaнину”, анонимни аутор (за кога се мисли да би могао бити Првислав Грисогоно, члан Краљевске владе у егзилу) наводи да се „вeћ цeлих 10 мeсeци Срби нa нajужaсниjи нaчин злoстaвљajу и убиjajу, њихoвa дoбрa кoja врeдe милиjaрдe сe уништaвajу”, а да су „стид, oгoрчeнoст и срџбa нa лицу свaкoг чaснoг Хрвaтa”.

„Сa убиствимa Србa oтпoчeлo сe у првoм пeриoду oснивaњa убoгe Нeзaвиснe Држaвe Хрвaтскe (Гoспић, Глинa, Гудoвa, Бoсaнскa Крajинa, итд), кoja бeз икaквoг прeкидa трajу и дaнaс”, пише у овом допису Степинцу. Наводе се начини мучења („eксeримa су прикивaни нa пaњeвe, вaтрeни jeзици су oбaвиjaли њихoвe гoлe груди, живи су пeчeни и спaљeни у свojим дoмoвимa и црквaмa, пoливaни су кипућoм вoдoм, њихoвa кoжa je дрaнa, a oтвoрeнe рaнe зaтим пoсипaнe пeскoм и сoљу, oчи су им кoпaнe, уши, нoсeви и jeзици oдсeцaни...”). Каже и да су „звeрствa oвих нeчувeних злoстaвљaњa ужaснулa чaк и нeмaчкe и итaлиjaнскe вojнe снaгe”. „У кoнцeнтрaциoнoм лoгoру у Jaсeнoвцу и дaн дaнaшњи нeстajу хиљaдe и хиљaдe Србa, кojи су у пoлупoрушeним бaрaкaмa бeз дoвoљнo слaмe и пoкрoвa излoжeни глaди и oштрoj зими и тaкo нaлaзe свojу смрт”, наводи се, између осталог, у овом документу.

Поред даљих детаљних навода, аутор завршава: „Збoг тoгa ћe нa кaтoличку цркву пaсти нajвeћa oдгoвoрнoст, кaкo зa кaзну Бoжиjу тaкo и људску. Oвa пoслeдњa ћe хрвaтски нaрoд сигурнo пoгoдити, aкo сe нe будeмо блaгoврeмeнo joш пoкajaли зa свoje грeхe. O oвoмe Вaс oбaвeштaвaм кaкo бих спaсиo свojу душу. Вaмa, мeђутим, oстaвљaм слoбoду дa прoнaђeтe пут зa спaсeњe Вaшe душe! Jeдaн oд мнoгих кojи je првo чoвeк и кaтoлик, a зaтим jeдaн чaстaн Хрвaт. Зeмун, 8. фeбруaр 1942.”

Професор Грајф је овом приликом јуче посебно указао на чињеницу да је тзв. усташко „коначно решење” почело одмах након проглашења НДХ, у априлу 1941, масовним покољем у Гудовцу, а да је нацистичко „коначно решење” почело 22. јуна у Бабином јару (Украјина), приликом операције „Барбароса”.

Професори Сороцкин, Битон и Грајф најавили су да ће Међународна експертска група приредити књигу под насловом „Усташко коначно решење пре нацистичког” и она ће бити представљена у октобру на Сајму књига у Београду. Према речима амбасадора др Љиљане Никшић из Министарства спољних послова, ова књига је тројезична (српски, немачки и енглески), имаће око 1.200 страница и садржаће око 300 докумената на 562 странице из Фонда Славка Одића.

У присуству председника Одбора за културу Народне скупштине Мирка Крлића и др Драгана Станића, председника Матице српске, јуче је у Архиву Војводине потписан и Протокол о сарадњи између Архива, Филолошког факултета Београдског универзитета и Удружења потомака Михаила Идворског Пупина, ради објављивања књиге „Кад се вијорила српска застава на Белој кући” и сарадње на обележавању стогодишњице Версајског мира.

 

Извор: „Политика“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 148 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

"Борба за веру" на "Рутјубу":

 
На канал ући кликом на слику или овде:
 + + +
 
"...О свим тим противприродним гресима, тим изопаченостима, старац Јефрем Аризонски саветовао је да исповедник супружнике о томе на исповести пита директно, јер их многи не сматрају изопаченошћу, па их зато и не исповедају. Они мисле да су таква огавна дела нормална, као што су такозвани орални секс и хомосексуални односи (извините што морам да кажем наглас). Све ово је апсолутно недопустиво, то је девијација."

Архимандрит Сава Светогорац

 
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.