header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Пето писмо Атанасија Јевтића патријарху Иринеју и Синоду
Пето писмо Атанасија Јевтића патријарху Иринеју и Синоду Штампај Е-пошта
понедељак, 16 септембар 2019

 О несаборној одлуци о  Еп. Максиму Западно - америчком

Ваша Светости и Оци Синодалци,

Лежећи у болници у Требињу од упале плућа, добри људи донеше ми ово Писмо које већ кружи  у јавности по Српским Земљама.

Његов писац је познати професор Правног Факултета у Бгд.  Б. БЕГОВИЋ.

          Шаљем вам га на пажљиво читање и упознавање да оно представља глас јавности у Српским Земљама и Српском Народу, - и процену поступка осуде Еп. Максима како ју је формулисао Еп.Бачки Иринеј (добро би било да га прочита и проучи и Брат Крушевачки Давид, еда би схватио да о 800-годишњици Светосавске Цркве не може се писати тако површно и несаборно о брату Еп. Максиму, па и о нама осталима).

Професор Б. БЕГОВИЋ је очигледно човек високо стручан и такође добронамеран. Молим Вас да у години прослављања 800 година Аутокефалије Апостолске Цркве Светог Саве схватите да се не може  доносити одлука која личи на језик Конзисторије Карловачке Митрополије (која је у Црно-Жутој Монархији била под  дирекним утицајем поунијаћене Украјине).

Својом одлуком Св. Синод није усвојио наводно “прећутно“ одобравање чланова Св. Сабора, јер је по сведочењу бројних Епископа Св.Сабора после читања Давидових неутемељених  оптужби  итекако гласно и јасно већина Епископа протествовала (зато су накнадно тражили да се исправи Саопштење Св. Сабора, редиговано самовољно од Брата кога ја зато зовем цензором у СПЦ). Брат Давид из Светолазаревског Крушевца треба да схвати да се тако не пише из Светосавског живог Апостолског Светоотагког Предања. Језуитизам и инквизицијски дух никад није био својствен Светосавском Предању. Очигледно да је тај Брат писао из “крушебачке“ Епархије, а не из суседног Светој Жичи Крушевца.

Свети Оци, очигледно је да је оваквим „одлукама“ диктираним  само од једног члана Св. Синода, понижен углед и Светог Синода, и његовог Председника Патријарха, и самим тим целе Светосавске Цркве Христове. Такво понижавање није обележавање  800-годишњице Свете Архиепископије Светог Саве и Мученичке Пећске Патријаршије.

Писано уочи Светог Успенија Богоматере 2019.г, у Њеном Манастиру  Тврдошу.                         

Еп. Атанасије, који се због повреде повукао са Светосавске Столице, али се „није одрекао Архијерејског служења у  Христовој Цркви“ (Св. Патријарх Николај Мистик).       

У Херцеговини Светога Саве, Треће по рангу од оснивања Жичке Архиепископије.

Прилог: Писмо професора Б. Беговића

 

Претходна преписка може се прочитати: ОВДЕ:

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.