header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Крстана Тасић, "Владика" Епархије шабачке
Крстана Тасић, "Владика" Епархије шабачке Штампај Е-пошта
недеља, 29 септембар 2019

 Драга браћо и сестре, пишем Вам поводом стања у Епархији шабачкој које је годинама неиздрживо, а последњу годину дана ствари долазе до своје кулминације.


Владика Лаврентије већ годинама због своје старости и сенилности не управља Епархијом шабачком. Епархијом шабачком управља Крстана Тасић! У Епархију шабачку је дошла са Владиком из дијаспоре и ево већ 30 година свима кроји капу, међутим њен утицај је постао највидљивији последњих година, јер је Владика остарио и онемоћао.

Последњих година Крстана Тасић је морала да направи договор са протођаконом Љубом Ранковић,  да га не омета у његовим пословима, јер зна да је о. Љубо врло незгодан, да је спреман да уцењује и прети, али и претње да испуни! О. Љуби је дозволила да он и даље штампа забрањену Библију Гласа Цркве, да штампа остале књиге и новац ставља у свој џеп, да „координира“ Епархијским управним одбором и Епархијским управним саветом, да Епархија помаже рад његове поклоничке агенције Александрије Травел, да живи у огромној епархијској кући у центру Шапца, да му Епархија плаћа све рачуне, да на крајње сумњив и нетранспарентан начин уреди порту Шабачке Саборне цркве...

 Крстана Тасић је задржала за себе финије послове. Велики новац што државни, што епархијски, „сестра“ Крстана, како је у страху ословљавају, они који се  боје ње и друге улизице које траже корист, присвојила је приликом градње Соко града, Богоштице и сада Богосавца. Три „Скадра на Бојани“, која немају никакву намену осим да она напуни своје бисаге. Људи који су упућени у ово знају како то функционише, како од Соко града она и дугогодишњи „духовник“ Соко града присвајају новац, а то и данас чине, мада је он на стотину километара од Соко града. У Богосавцу је већ толико „потрошено“ пара да се људи чуде и крсте када чују, а сама „сестра“ Крстана се изрекла пред камерама да су мозаици за храм скупи и да их ради њен сестрић!! Такође, она има поуздане информације из Патријаршије, јер јој је зет дугогодишњи протођакон патријаршијски и чест гост Епархије шабачке, као и један „сестрић“, за кога се прича свашта и коме је она поклонила стан.

Њен утицај се посебно огледа у томе ко ће бити рукоположен и ко ће добити коју парохију. Ту се без ње не може, јер она у разговору са Владиком има последњу! Симонија и новац су главни повод за то, тако да сви у Епархији знају до кога треба доћи ако хоћеш на парохију или премештај. Што се тиче парохија најбоље је трговала са намесницима, а потом  и са протом Миланом Алексићем, лозничким свештеником, који јавно прича да зна како се завршава парохија код Лаврентија, те стално подсећа једног лозничког свештеника којим је путем дошао од Грачанице до Драгинца, па до Лознице за само неколико година. Занимљива је сцена када је Владика на Сабору мало попио, па причао неким Владикама како му је на Соко граду док је спавао неки луталица покуцо на врата, а он се тргао из кревета и рекао: Крстана, иди ти види ко куца.

Занимљиво је да Крстана Тасић иде на све црквене догађаје где иде и Владика Лаврентије, с тим што је ђакон Никола остави 100 метара пре цркве и онда она дође пешке и уђе у народ. Исто је тако и када одлази, оде раније 100, 150 метара пешке и онда је Владикин ауто повезе. Па, од чека се кријеш и кога се бојиш, „сестро“ Крстана??

Ко су Крстанини кадрови по Епархији шабачкој?

Мирко Вилотић, архијерејски заменик епископа шабачког, човек који је у мантији ухваћен да ради испит на бубицу на Богословском факултету. Срамота ме да напишем какав је његов надимак међу свештенством. Једна од његових улога је да повезује Крстану и Љубу и да се труди да једно другом не улазе у интересне сфере. Његова је улога да буде нон-стоп са Владиком и да у разговору када је присутна странка уради оно што је Крстана смислила.

Никола Јанчић, ђакон и возач Владике Лаврентија је постао тако што је поверио свој проблем сестри Крстани и онда га је она обавестила да ће постати владикин ђакон и возач. Иначе, човек који користи сваку прилику да слика Владику и Крстану, јер рачуна да ће требати, уцена увек пролази. Вероватно је зато и наредне године му Крстана обећала једну од најбољих парохија шабачких. Такође, он носи и безалкохплно пиво које даје домаћинима да сипају Владици на ручку.

Зоран Петровић, свештеник лознички, ђакон Лаврентијев пре Николе Јанчића. Човек који је лажирао потпис Владике Лаврентија, присвојио новац и послао га на суд. Међутим, због тајни које је знао, „сестра“ Крстана и Владика Лаврентије даровали су га парохијом у Лозници, како кажу упућени најбољом парохијом у Епархији шабачкој.

Прота Милан Алексић, старешина цркве на Лагатору и управник Епархијског магацина, најбахатији свештеник Епархије шабачке. Крстана Тасић знајући какав је осион и бахат морала је направити „дил“ са њим. Посебно јој је лако пало што прота зна колико шта кошта. Хвалио се прота како је „баби“ поклонио скупоцени парфем када је било освећење цркве у Лозничком пољу. Прота Милан је проневерио неколико стотина хиљада евра црквеног новца, па сада од своје дугогодишње сараднице тражи заштиту, те је ставља на велике муке, јер она зна да је новац покрао, што је утврдио и лознички намесник у свом извештају, и да управо овај његов случај може да сруши Владику Лаврентија, будући да је цела црквена јавност упозната како је прота покрао новац.

И шта остаје младим ђаконима и вероучитељима Епархије шабачке, како да дођу до парохије, ако не желе да дају паре, ако не желе да упадају у грех симоније. У Епархији је стање катастрофално, Владика је напримао људи са свих страна. Многи су отишли, а многи су почели да скидају мантију и да раде друге послове. За то време Епархијски службеници имају најбоље парохије и плус огромне хонораре, и то користе да би сликали епархијске акте, делили их међу свештенство и пријатељима, пуштали их у медије.

Радујем се што је овај сајт објављивао истине, што је указао шта се ради свих ових година. Ево ових дана прича прота Милан Алексић по Епархији да ће Владика и „сестра“ Крстана стати иза њега. Да ли стати иза свештеника који је доказани лопов, човека за кога су сам Владика и намесник установили да је злоупотребио положај и присвојио новац, човека који Епархијске акте пушта у медије. Да ли се то може десити у било којој другој Епархији? Искрено, мислим да не. Нека нам је Бог свима у помоћи! Мислим да ово дуго не може потрајати!

 

За „Борбу за веру“ из Епархијског двора Епархије шабачке

Фото у наслову: Крстана Тасић и монахиња Јована (Лер)

Прилог уз објављени текст: "Жене су узданица епархије шабачке"

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.