header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Руска Црква се нада да осим Грчке Цркве ни једна друга Помесна Црква неће признати такозвану „ПЦУ“
Руска Црква се нада да осим Грчке Цркве ни једна друга Помесна Црква неће признати такозвану „ПЦУ“ Штампај Е-пошта
среда, 30 октобар 2019
          Московска патријаршија изразила је жаљење због званичног признавања украјинске националистичке секте зване „Православна црква Украјине“ од стране Грчке Православне Цркве.

„Жалимо што је Грчка Црква донела такву одлуку, али разумемо да Грчка Црква није независна - нема потпуну аутокефалност, потпуну независност, половина њених јерараха су углавном јерарси Константинопољске патријаршије, она нема никакву своју спољну политику, дакле, у свим токовима следи Константинопољског патријарха“, -  рекао је у среду митрополит Иларион, шеф синодалног Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, одговарајући на питања новинара.

Он је изразио наду да „ни једна друга Помесна Црква неће следити овај овај тужни пример“.

Као што смо већ известили, архиепископ атински и целе Грчке Јероним II упутио је писмо (овде:) челнику расколничке „ПЦУ“ Епифанију Думенку, у коме је фактички признао ту квазирелигијску структуру. Одељење за спољне црквене везе канонске Украјинске Православне Цркве назвало је тај акт „забадањем ножа у леђа“.

Писмо, упућено 21. октобра, објављено је 29. октобра, четири дана након што је Синод Московске патријаршије упозорио да ће прекинути општење са оним грчким јерарсима који признају „неканонске расколничке заједнице“ у Украјини (овде:).

Своје мишљење о најновијим вестима из Грчке Цркве, митрополит Иларион је изнео на маргинама VI пленарног заседања Хришћанског међуконфесионалног консултативног комитета. На овом форуму учествовали су представници 15 земаља бившег СССР-а.

 

По матаријалу са: „Интерфакс-религија“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.