header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Александријска Патрјаршија признала украјинске расколнике
Александријска Патрјаршија признала украјинске расколнике Штампај Е-пошта
субота, 09 новембар 2019

 Александријска православна црква унела је расколника Епифанија Думенка у диптих као поглавара православне цркве Украјине, изјавио је патријарх александријски и целе Африке Теодор Други, пренела је агенција „Ромфеа“.


У присуству архијереја и амбасадора Грчке, патријарх је изјавио да би волео да објави „важан догађај“.

„Данас је наша патријаршија уписала у диптих ’аутокефалну православну цркву Украјине‘ и блаженог митрополита Епифанија“, рекао је Теодор Други и навео да Александријска патријаршија у диптиху заузима друго место.

Сам патријарх је споменуо Епифанија током данашње литургије. Од данас, према његовим речима, то спомињање ће се усталити у свим црквама Александријске патријаршије.

Теодор Други је затражио од свештеника да прочита саопштење о признавању православне цркве Украјине, у којем се наводи да су се архијереји заложили за признавање синодалног томоса Цариградске патријаршије о аутокефалности украјинске цркве и њеном уношењу у диптих.

Молитвено спомињање поглавара православних цркава у складу са њиховим местом у диптиху (списак цркава) — знак је признавања помесне цркве и јединства православља.

У октобру је украјинске расколнике признала Грчка црква. Иако је та одлука изазвала разнородне реакције у самој Грчкој православној цркви, архиепископ атински и целе Грчке Јероним упутио је Епифанију честитку.

Свети синод Руске православне цркве одговорио је прекидом ефхаристичког општења с архијерејима Грчке цркве који признају православну цркву Украјине и који ће служити литургије са расколницима.

Такозвана „православна црква Украјине“ образована је у децембру 2018. године, на иницијативу председника Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја стапањем две расколничке структуре. У јануару је „нова црква“ Украјине добила томос од патријарха Вартоломеја о аутокефалности — црквени документ који наводно легализује њену независност у православном свету. „Православна црква Украјине“ је, међутим, у потпуности зависна од Цариграда.

Једина канонска црква у Украјини остаје Украјинска православна црква Московске патријаршије, на челу са митрополитом Онуфријем.

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.