header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow РПЦ поздравила храбри чин низа грчких јерараха – забрану служења украјинским расколницима
РПЦ поздравила храбри чин низа грчких јерараха – забрану служења украјинским расколницима Штампај Е-пошта
понедељак, 11 новембар 2019

 Московска патријаршија поздравила је чин јерараха и свештенства Грчке Православне Цркве, који нису дозволили представницима такозване „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) да врше службе у више грчких градова.

         Делегација ПЦУ-а коју предводе „митрополити“ Александар Драбинко и Симеон Шостацки налази се на поклоништву у Грчкој од 9. до 15. новембра, како би прославила признање ПЦУ-а од стране Грчке Цркве. Међутим, према извештајима бројнимх грчких медија, у многим местима украјинским расколницима није дозвољено да врше службе.

„Јерарси“ су хтели да служе с грчким свештенством на острву Егина на празник Светог Нектарија Егинског. Међутим, по извештавању медија, митрополит идрски, спетски и егински Јефрем сматрао је за добро да одбије такав предлог. А игуманија Свето-Тројицког манастира, где се налазе мошти Светог Нектарија, изјавила је да „људима у расама, који се представљају као свештеници“, она не само да неће дозволити да служе, већ ни да уђу у манастир“, - написао је у понедељак на свом Телеграм – каналу шеф Одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда.

Он је напоменуо да се таква ситуација поновила и у Патрасу, где Драбинку и Шостацком нису дозволили да служе, због чега је делагација расколника била приморана да промени поклоничку маршуту.

Шеф синодалног одељења такође је скренуо пажњу на то да је на сајту перејаславско-вишневске епархије „ПЦУ“ најпре било најављено не само поклоништво, већ и заједничка Литургија на Егини, али да је касније најава служења уклоњена.

 „Надамо се да ће такав хладан туш охладити главе присталица признавања „ПЦУ“ у другим Помесним Црквама, које би требало да схвате да ће подршка украјинском црквеном расколу неминовно изазвати раскол у њиховим властитим Црквама“, - закључио је Легојда.

Подсећамо да су националистичку секту звану „Православна црква Украјине“ признале Грчка Црква и Александријска патријаршија, које су унеле име поглавара „ПЦУ“ Епифанија у своје диптихе.

Крајем 2018. године, на иницијативу украјинских власти и Константинопољске патријаршије, створена је расколничка структура звана „Православна црква Украјине“ („ПЦУ“), настала спајањем две друге расколничке „цркве“. Добивши од патријарха Вартоломеја томос о „аутокефалији“, „ПЦУ“ је у стварности постала у потпуности зависна од Константинопоља. 15. октобра 2018. године, Руска Православна Црква прекинула је евхаристијско општење с Константинопољском патријаршијом. Једина канонска Православна Црква у Украјини, остаје Украјинска Православна Црква Московске патријаршије (УПЦ МП).

 

По материјалу са: РИА „Новости“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.