header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Лав Лајовић: Милу, по свим канонима, припада право да потпише Томос, и Косову Аутокефална црква!
Лав Лајовић: Милу, по свим канонима, припада право да потпише Томос, и Косову Аутокефална црква! Штампај Е-пошта
уторак, 12 новембар 2019
         Лав Лајовић, који је недавно од стране ''Италијанске православне цркве'' почаствован ''хиротонијом'' нивоа ''владике'', тврди за подгорички портал ''Стандард'' да ће  ''Аутокефална Православна црква Црне Горе'' бити ''онаква каква је била прије укидања''. 

– Јединствена Црква у административним границама територије Црне Горе – без прекограничних епархија. Затим, Аутокефална и канонска призната Црква и Саборна Црква свих православно вјерујућих људи у Црној Гори без обзира на њихову етничку, идеолошку или политичку припадност. Црква у којој су све црквенослужбене књиге и литургија на савременом и разумљивом језику (Црногорском и другим језицима у службеној употреби у Црној Гори). Можда и најважније, Црква која признаје апостолско преимућство Васељенском патријарху и која је у еухаристијском јединству са свим помјесним православним црквама у васељени. На крају, то је Православна црква са свјештенством и вјерницима који поштују државу и који су јој лојални, јасан је Лајовић.

''Свештеник подгоричко-дукљанске епархије'' Лав Лајовић, казао је у разговору за Стандард и да свијест о неопходности аутокефалне православне цркве у Црној Гори, све више јача и у редовима Српске православне цркве, као и да је то једино праведно и могуће рјешење за Црну Гору. Лајовић вјерује да ће међунардни фактор много утицати на рјешење црквеног питања.

Лајовић је потврдио недавно писање портала ''Српско уједињење'' о блискости погледа и његове релације са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем.

– Сматрамо веома неодговорним пред Богом и грађанима Црне Горе да неко одбацује једну потпуно уставну иницијативу Предсједника суверене државе са већинским православним становништвом, коме припада право по свим канонима да буде иницијатор за добијање и остварење аутокефалности, као што смо видјели на примјеру Украјине, када је Томос управо потписао Предсједник њихове државе. Умјесто да свако да свој допринос да се то, пар–екселанс политичко питање рјешава, свједоци смо покушаја абортирања идеје прије него угледа свјетло дана, каже Лав који се нада помоћи Цариграда, па чак и иде корак даље, прижељкујући и Православну цркву Косова!

– Зато је и разуман став Цариграда, да ако СПЦ прекида еухаристијско јединство са њима и сестринским црквама због Москве, онда престаје да важи и Томос из 1922. године и ствар враћа на ситуацију прије тога, као што се и у Украјини десило. То је шанса да Православна цркве Сјеверне Македоније и Православна црква Црне Горе, а вјероватно и Kосова, који је до 1922. био под директним омофором Екуменског патријарха, обнове своју аутокефалност, закључује бивши директор државне ''Побједе''.

Подјестимо, портал Српско уједињење је недавно, између осталог, писао да се Лав Лајовић залаже за ''Православну цркву у Црној Гори'', те да Мило Ђукановић озбиљно рачуна да га ''угура'' у ''Синод'' те ''цркве'', поред актуелног цетињског епископа Српске православне цркве Амфилохија Радовића.

 

Извор: "Српско уједињење"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.