header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Украјинска секта "ПЦУ" хоће још више да се додворе Западу:Намеравају да Божић славе као римокатолици
Украјинска секта "ПЦУ" хоће још више да се додворе Западу:Намеравају да Божић славе као римокатолици Штампај Е-пошта
четвртак, 19 децембар 2019

 Украјински расколници најављују реформе у оквиру своје новоосноване цркве. Епифаније: Признаће нас румунска, бугарска и грузинска православна црква


Пoглавар новоосноване Православне цркве Украјине митрополит Епифаније изјавио је у Кијеву да његова ПЦУ намерава да Божић слави истога датума када и каталоци широм света, 25. децембра, уместо досадашњег 7. јанура. Али, додао је Епифаније, то ће се догодити тек кад већина верника за то "буде спремна".

- Датум слављења Божића није догма. Али ми видимо да тренутно ту идеју да славимо Божић кад и католици не подржава већина. Због тога ћемо наставити просветитељски да радимо и у тренутку када апсолутна већина буде спремна за промену православног календара, то ћемо и учинити - објаснио је митрополит Епифаније. - Наша црква тек стаје на ноге и ми не можемо да на дневни ред стављамо питања за која не постоји пуна сагласност.

Поглавар ПЦУ Епифаније је рекао и то да је та црква спремна да спроведе одређене реформе које се односе на обреде, пре свега литургије. Такође ће се осавременити однос према младима, без појашњења шта би то значило.

Што се тиче две расколничке цркве, Украјинске православне цркве Кијевског патријархата, на чијем је челу био самопроглашени патријарх Филарет, и Украјинске аутокефалне православне цркве, митрополит Епифаније је казао да су оне дефинитивно расформиране и њихови верници и свештенство су ушли у састав нове цркве.

Епифаније се не обазире на то што самопроглашени патријарх Филарет сада тврди да су га бивши председник Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј - преварили!
Што се тиче Петра Порошенка, Филарет каже да је њему стварање нове цркве било потребно јер се надао да ће тако добити гласове на изборима за још један председнички мандат. Филарет такође тврди да је цариградски патријарх Вартоломеј, који је расколничкој цркви дао аутокефалност, имао своју рачуницу око ширења простора на којима би убирао приходе.

Иначе, новооснована црква очекује да ће је 2020. године признати још неколико православних цркава.

- Ми сада чекамо да нас идуће године признају Румунска православна црква, затим бугарска и грузинска - казао је украјинским новинарима митрополит Епифаније. - Што се тиче Руске православне цркве, она ће нас признати последња. Уверени смо да ће на крају и Московска патријаршија бити присиљена да призна нашу аутокефалност јер ће остати усамљена.

Колико ће се православне цркве у Румунији, Бугарској и Грузији држати канона а колико ће бити "кооперативне" са политичким структурама, видеће се наредних месеци у којима је митрополит Епифаније најавио да ће оне признати новоосновану расколничку цркву у Украјини.

 

Извор: "Вечерње новости"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.