header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Никола Коковић: О припреми за причешће
Никола Коковић: О припреми за причешће Штампај Е-пошта
недеља, 01 март 2020

Помоз Бог, братије!

ПОВОДОМ писма које сте објавили, и o полемiци која је описана у том писму у Манастиру Раковица (овде:), ево потврде за све оне који хоће да виде какво је предање било у нашој Светосавској Цркви, све док отпирлике пре 30-40 година нису дошли ,,теолози Јустиновци" из Грчке да мењају вековни поредак. А сад је то далеко отишло. Највећи проблем тих теолога није духовно и физичко сатирање Срба већ , како нас већину људи који смо кренули у Цркву задњих деценија да наговоре да се причешћијемо без припреме мимо типика који пише у сваком служебнику.

Значи као што се чује из разговора који води Игуман Јулијан код нас ни деца нису без припреме примала Причешће, а о одрацлима није било ни говора. Без наравно нужде коју имамо и у горском вјенцу али тамо Игуман Стефан све миче на своју душу:

 « 'Ајте, браћо, те се причешћујте ./ Без приправе и без исповијести / а ја мичем све на своју душу ... «

Спремност поменутих јунака на жртву и ванредне околности у којима су се нашли, омогућује им причешћивање без припреме и без исповести, при чему Његош напомиње да слепи игуман Стефан преузима њихове грехе на себе.

А сада ниједан свештеник не сме ни једног верника да удаљи због тога што није имао припрему коју налаже типик.

Па браћо истина је увек проста, питајте неке старије игумане и Свештенике како је то некад било.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.