header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Мађарски председник није безбожник - у Мађарској дозвољено до 100 верника у храмовима!
Мађарски председник није безбожник - у Мађарској дозвољено до 100 верника у храмовима! Штампај Е-пошта
четвртак, 09 април 2020
           Имајући у виду да се многи верници и локални медији интересују о активностима Цркве, односно Епархије будимске а поводом епидемије вируса корона имамо потребу да јавност информишемо о следећем:

·  Влада Мађарске донела је одлуке које се тичу спречавања ширења вируса Корона. Сходно тим одлукама, особама старијим од 65 година, препоручено је да остану код куће и не излазе у јавност како не би угрозили себе и друге.

·  Истовремено, Влада Мађарске је упутила допис традиционалним Црквама и верским заједницама на основу којег Цркве нису у обавези да затворе своје верске објекте и онемогуће верницима учествовање у богослужбеном животу.

·  Истовремено, Влада препоручује Црквама да ипак буду веома опрезне нарочито када је у питању већи број људи на једном месту али и напомиње да је број особа у затвореном простору који се толерише до 100.

·  За разлику од других јавних институција у Мађарској, које су одлуком Владе затворене (школе, факултети итд) или које су морале да промене начин рада и радно време (пошта, апотеке, продавнице итд), Црквама и верским заједницама остављено је да даље поступају по своме нахођењу али ипак у складу са мишљењем стручњака.

·  Римокатоличка и Реформатска црква у Мађарској као и неке друге Цркве и верске заједнице су међусобним договором одлучили да затворе своје храмове са вернике и да богослужења обављају иза затворених врата али уз пренос путем друштвених мрежа;

·  Разлог за овај потез поменутих Цркава је велики број верника, односно концетрација великог броја људи који често нису познати локалним свештеницима;

·  Српска православна црква у Мађарској, односно Епархија будимска није затворила своје храмове за богослужења, она се одвијају по устаљеној пракси уз већу опрезност наших свештенослужитеља али и верника;

·  Наше цркве су довољно велике а број наших верника у већини парохија не прелази границу коју је Влада препоручила.

·  Ипак, поштујући одредбе Владе, Епархија позива своје вернике старије животне доби да остану у својим домовима упражњавајући молитву, иако физички одвојени од храма, духом сједињени са својом браћом и свештеницима који су на богослужењима у храму;

·  Сви верници старије животне доби који су одлучили да остану у кућној изолацији а желе да се причесте, о томе могу да обавесте своје парохијске свештенике који ће их причестити у њиховим домовима;

·  Влада такође препоручује да Цркве организују шири литургијски живот, у смислу чешће могућности учествовања у литургијама, како би се број верника који желе да учествују у богослужења поделио тако да није највећа концентрација верника у недељу. Са тим у вези обавештавамо вернике да је у време Великог поста причешће могуће средом и петком (Пређеосвећена литургија) и свакако недељом;

·  У случају нових одлука Владе Мађарске, а које се тичу црквеног живота јавност ће бити благовремено информисана, а Црква ће наставити и даље да се моли као у ове недељне дане на Литургији Светог Василија Великог:

„Помени, Господе, оне по пустињама, и по горама, и по пећинама, и по гудурама земаљским. Помени, Господе, оне што живе у девствености, у побожности, подвижништву, честитом животу. Помени, Господе, благоверни народ наш, наоружај га оружјем истине, и даруј му победу над видљивим и невидљивим непријатељима, да тих и миран живот поживимо у свакој побожности и чистоти. Добре сачувај у доброти твојој, рђаве добротом твојом обрати у добре. Помени, Господе, овде присутни народ, и одсутне из оправданих разлога; и по обиљу милости твоје помилуј њих и нас: домове њихове напуни сваким добром, бракове њихове сачувај у миру и слози, децу одгаји, омладину васпитај, старе укрепи, малодушне утеши, расејане сабери, заблуделе обрати и присаједини твојој светој, саборној и апостолској Цркви; ослободи оне које муче нечисти духови; плови са онима што плове; путуј са онима што путују; удовице штити, сирочад заштити; сужње ослободи, болеснике исцељуј. Помени, Боже, оне под судским ислеђењем, и оне по рудницима, и све оне што су у било каквој невољи, и тескоби, и опасности. Помени, Господе Боже наш, и све којима је потребно твоје велико милосрђе, и оне који нас воле, и оне који нас мрзе, и оне који замолише нас недостојне да се молимо за њих. Господе Боже наш, помени и сав народ твој, и излиј на све богату милост твоју, и даруј свима оно што моле за спасење. И оне које ми не споменусмо због незнања, или због заборава, или због мноштва именâ, Ти сам, Боже, помени, знајући свачији узраст и име, знајући свакога још од утробе матере његовеˮ.

 

Извор: Епархиjа будимска

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 10 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.