header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Узбуњивач из Вреоца на мети Грчића, директора ЕПС
Узбуњивач из Вреоца на мети Грчића, директора ЕПС Штампај Е-пошта
петак, 03 јул 2020

 Жељко Стојковић, председник Удружења српски центар екологије из Лазаревца и радник Електроприведе Србије, постао је мета прогона директора ЈП ЕПС Милорада Грчића од момента када се усудио да укаже на неправилности у извођењу радова тог предузећа, а којима би оно могло да илегалним рударењем прибави противправну корист и трајно наруши културно историјско наслеђе, јер на мети багера није само угаљ него и локалне цркве.

Наиме, Стојковић у разговору за портал Нова.рс истиче да је удружење којим председава, а које се бави заштитом животне средине и духовног и културног наслеђа, дуже време пратило рударске активности Колубаре на подручју места Вреоци код Лазаревца, након чега су уочили извесна неслагања са урбанистичком и планском документацијом предвиђеном за извођење радова.

Место Вреоци већ годинама полако нестаје са карте Србије, под багерима и машинама за експлоатацију угља, а како су се најпре бројна домаћинства оштећена због овог јер ЈП ЕПС није испоштовао обавезу колективног пресељења насељеног места из програмске и планске документације која регулише ову област, сада су са на мети нашле чак и цркве – Црква Покрова Свете Богородице из 1872. и Црква брвнара из 1815. године.

“Пратећи рударске активности Колубаре, препознали смо проблем који се дешава у Рударско-угљеном басену. Наиме, планска документација која регулише пресељење Вреоца и рударски пројекти који се спроведе су прекорачени. Ради се о илегалном рударењу, односно ископавању угља, који није предвиђен документацијом за есплоатацију. На удару се нашло заштићено културно благо Србије, две цркве, а које су чак и поменутим урбанистичким плановима, на основу кога се и врше поменути радови, изузете од пресељења. Ови објекти су сада поткопани радовима и ради се, не само о угрожавању културно-историјског наслеђа, већ и о томе да услед њих могу да буду изазвани велики проблеми услед ерозије тла”, каже наш саговорник.

Стојковић за наш портал наводи да он се због овог обратио директору Електропривреде Србије Милораду Грчићу, захтевајући хитан састанак, међутим он се на позив оглушио.

Убрзо након овог Стојковић се, као председник Удружења српски центар екологије, поводом поменутих неправилности у радовима обратио и самом државном врху – министрима Александру Антићу и Зорани Михајловић, али и премијерки Ани Брнабић, као и председнику Србије Александру Вучићу. Ипак одговор је добио само од генералног секретара Републике Србије Николе Селаковића, који је затражио да се ЕПС изјасни о овом случају.

Ипак, убрзо након поменутих обраћања кренула је и тортура којој је Стојковић већ месецима изложен.

“Од тада Милорад Грчић спроводи мој прогон, који се огледа у више аспеката. Наиме, 14. маја стигао ми је предлог за промену радног места на деградирајуће и мање плаћено, иако сам тада био на одмору. Овде се ради о прогону мене као узбуњивача, јер сам изнео на светлост дана оно што никакако не сме да се ради. Потом је 3. јуна Милорад Грчић упутио парничну тужбу у Основном суду у Лазаревцу у којој ме тужи за клевету и тражи одштету од 200.000 динара. Коначно, пре неколико дана, стигао ми је и позив за саслушање у Основном јавном тужилаштву у Лазаревцу, по кривичној пријави Милорада Грчића, због изазивање панике”, каже Стојковић.

Он тврди да је реч о замени теза и да надлежни ЕПС покушавају да њега “окриве” за изазивања панике, само зато за то што указује на проблеме и чињеницу да се овим радовима крши Закон и планови, који су предвиђени за подручје Вреоца.

“Ми смо због тога били принуђени да 15. јуна Вишем јавног тужилаштву у Београду, против Електропривреде Србије и Милорада Грчића, поднесемо кривичну пријаву због ових дешавања. Уколико се овај човек не заустави у намерама да сруши културно историјско наслеђе и светињу, може се десити културолошка катастрофа”, каже Стојковић и додаје:

„Ради се о самовољи где директор Електропривреде Србије пошто-пото жели да склони те објекте из више разлога. Прво да би се сакрила чињеница да су они нелегално поткопани током радова и друго, да се ослоди простор како би се те количине угља, које нису предвиђене за експлоатацију експлоатисале, чиме би ЕПС прибавио противправну корист“, каже Стојковић.

Радник ЕПС у разговору за портал Нова.рс истиче и да за све своје тврдње поседује сву неопходну документацију, као и да ни по коју цену неће одустати од намере да истера правда и спречи пресељење цркава.

Поводом коментара о овом случају позвали смо директора ЈП ЕПС Србија Милорада Грчића, али се он није јављао на наше позиве. Такође, редакција портала Нова.рс послала је питања и ПР служби Електропривреде Србије, али до објављивања текста нисмо добили одговоре.

 

Адвокат: Суд да заштити узбуњивача

Стојковићев адвокат Предраг Савић у разговору за портал Нова.рс најављује тужбу Вишем суду у Београду.

“Пошто је ово класични случај прогона узбуњивача, поднета је тужба Вишем суду у Београду. Од суда се тражи да се спречи даљи прогон Жељка Стојковића и забрани пребацивање на ниже радно место”, рекао је Савић.

 

Извор: "Нова рс."

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 јул 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.