header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Леонид Савин: Мафија са Вест поинта
Леонид Савин: Мафија са Вест поинта Штампај Е-пошта
понедељак, 13 јул 2020

 Појмови као Сицилијанска или Ирска мафија су већ дуго у свести Американаца, јер ове групе постоје дуже од век и по. Али, последњих година, у Сједињеним државама је установљен још један термин – Вестпоинтска мафија, који се не односи на криминалне кланове или групе, већ на америчку владу. Тачније, на одређени део те владе, јер су њени “челници” некада раније сви заједно студирали на америчкој војној академији, Вест Поинт. 

Тај појам се прво појавио 2017. године, када је објављена књига West Point Mafia Revealed, аутора Питера Амона и Патине Томпсон, који су и увели овај појам у најновији политолошки речник. 

Аутори указују на то, да ови људи, уместо да служе идеалима Сједињених држава, они су створили мреже утицаја и управљања, а онда, када су неки од њих доспели до висина америчког политичког Олимпа, они гурају и своје колеге са класе, како би заједно владају, у складу са њиховим заједничким, прилично специфичним погледом на политичке процесе и демократију. И, заиста, каријере многих од тиљ људи су на изненађујући начин међусобно повезане.

Од 2018. године, како су се потврђивале бојазни набројане у књизи, израз “Мафија са Вест Поинта” је постао незаобилазни мим.

Те ћемо тако бацити поглед на дипломце војне академије, 1986. године.

Шефом вестпоинтског клана се може сматрати Мајк Помпео, који је почео као командант тенковског батаљона у Немачкој и конгресмен, наставио као шеф ЦИА, а касније постао државни секретар. На академији је био добар студент и неформални вођа студената.

Следећи је његов колега са класе, секретар одбране, Марк Еспер. Он је, такође, војни кадар, а бавио се и трговином оружјем. Од 2017. до 2019. био је секретар америчке војске, а 2019. године, Трамп га је поставио на место министра одбране.

Још један Помпеов колега са класе је Улрих Брехбул, који је сада саветник у Стејт департменту. И њега је ту довео Помпео, а њих двојица су основали фирму Thayer Aerospace. Брехбул је, такође, био и председавајући и главни директор Migratec Inc., извршни директор адвокатске фирме за медицинске услуге, Chamberlin Edmonds and Associates Inc., извршни шеф фирме Appenzeller Point, LLC и председавајући фирме Avadyne Health. Занимљиво је да једино последња од споменутих фирми дуже од 50 година послује у Сједињеним државама, а остале више личе на пирамиде или на фирме за једнократну употребу. Чини се да је он и у Стејт Департменту укључен у слична прилагођавања разних области.

Брехбул је био умешан и у скандал цурења података о унутрашњним пословима Украјине, за који су биле одговорне америчке дипломате, представници Демократске партије.

Још један дипломац са Вест Поинта је Брајан Булатао. Он је, такође, радио у Thayer Aerospace, као и у неколико приватних фирми, у којима се бавио менаџментом и инвестицијама. Када је 2017. године Помпео постао шеф ЦИА, он је са собом тамо повео и Булатаа, као саветника, а касније га је поставио на дужност главног оперативног директора, што се раније звало извршни директор. У Стејт Департменту, он је заменик државног секретара за менаџмент, који је задужен и за буџет и за питања некретнина, а истовремено је и главни саветник.

Још један њихов стари пријатељ из времена студија на Вест Поинту је Марк Грин, који је и сенатор државе Тенеси и заступа ставове Доналда Трампа у Комитету за реформе. Грин је био предложен за дужност секретара војске, али због скандала, који су у мају 2017. године уредиле демократе (присетили су се да Грин није био политички коректан према сексуалним мањинама и муслиманима), он је повукао кандидатуру.

На крају, ту је и лобиста Дејвин Урбан, који је уједно и политички коментатор на ТВ каналу  CNN. Он је, 2016. године бо и Трампов саветник и спровео је успешну кампању у Пенсилванији. Сада је на челу комисије за војне споменике и повереник је председника у предизборној кампањи 2020. године.

Урбан је раније повезао Помпеа са важним људима, када је овај улазио у Конгрес.

А, ево и још неколико селебрити дипломаца из 1986. године, који су наставили са професионалном војном каријером – заменик главнокомнадујућег Војске Сједињених држава, генерал Џозеф Мартин, командант обједињених копнених снага, НАТО генерал Џ. Томпсон, шеф Националне гарде Сједињених држава, Ден Хокасон, генерал-мајор Робин Фонтез (бави се повлачењем трупа из Авганистана), директор за спровођење мировних и стабилизационих операција, Патрик Антонијети.

Међу значајним кадровима је и генерал-потпуковник, Ерик Весли, заменик Фјучерс команде оружаних снага Сједињених држава, које се баве модернизацијом и разрадом нових стратегија. На Вест Поинт је отишао након што се наслушао хорор-прича Роналда Регана о томе како Совјетски савез припрема војна дејства против Сједињених држава. Он је и даље оптерећен тим фобијама, само што су се сада јављају као слике Русије и Кине.

Наравно да ови велики политичари не заборављају да сада помогну својим старим другарима. Директор ланца продавница, 7-Eleven, Џо Депинто, који је у исто време похађао Вест Поинт, у једном интервјуу је признао да “сада лепше спава, јер су ови момци на тренутним положајима”. Успут, овај ланац продавница је клијент фирме Thayer Leader Development Group. А, оснивач и директор ове фирме, Рик Миникоци је, наравно, из класе 1986. Џо Депинто ни не крије да се они сви међусобно помажу, јер су били “дружељубива класа”.

Овакво дружење би се у другим земљама могло назвати корупција. Али не и у Сједињеним државама, где је лобирање регулисано законом. Иако овакве везе изазивају незадовољство чак и међу сâмим питомцима са Вест Поинта.

Бивши професор историје и војни стратег са Вест Поинта, Дени Сјорсен у свом чланку пише да ова невелика банда има приличан утицај од Конгреса до улице К – кварта у Вашингтону, где се налазе фирме за лобирање, које испуњавају било коју жељу – од дискредитације политичара до државних удара у другим земљама. Зато и слоган генерације из 1986. године “Храброст никада не нестаје” има мало другачије значење за ове људе.

Издање Politico потврђује да је “мафија са Вест Поинта изузетно моћан круг људи при највишим ешалонима власти. Они се међусобно саветују о државним питањима и ослањају се једни на друге и у неким много личнијим стварима, на незваничним вечерама и састанцима у Вашингтону, на које долазе са супругама.”

Успут, мафиозе сâме уопште не крију да су повезани, па се у шали између себе и зову “мафија са Вест Поинта”. А, уочи предстојећих предсдничких избора у Сједињеним државама, информације о овој мрежи могу допринети јаснијој слици и ситуацији.

 

Извор: "Геополитика.ру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 13 јул 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.